Смятат ни за хейтъри и може би са прави


СМЯТАТ НИ ЗА ХЕЙТЪРИ И МОЖЕ БИ СА ПРАВИ

от Майкъл Чешир

Понеже, въпреки предсказанията на маите светът не свърши искам да споделя с вас някои неща.

Първо, нека да бъда ясен за някои от личните си убеждения. Аз вярвам в Исус Христос. Вярвам това, което библията учи за хомсексуализма и за чистотата на живота. Сега нека да се обърнем към откровената истина, макар че това може да не се хареса на някои хора. След като гледах интервю с човек говорещ за нашата християнска религия, аз съвсем не бях благословен. Той обвиняваше гейовете, iPod-те, компютрите, еволюцията и факта, че Бог не е в нашите училища за престрелката в Кънектикът. Бях принуден да се дистанцирам от него колкото се може по-бързо. Това е едно чувство, което съм изпитвал много пъти през годините когато нашите т.нар. „религиозни водачи” правят обвинителни забележки за цели групи от хора. По-лошото е, че колкото и да ми се иска да се разгранича от тези забелжки аз не мога понеже ние все още сме свързани от християската религия. Не мога понеже хората, които те нападат чуват единствено тяхното виждане за моя Бог. И така подобно на заложник в някаква жестока игра аз обирам негативите на хората, които са далеч от Бога понеже те приемат, че моята позция е същата.

Тези водачи със сигурност правят някои удачни збележки, но те са последвани от много неточни удари. Когато известни водачи правят подобни неща аз се чувствам сякаш съм с някакъв побъркан чичо, който прави невежи забележки докато му помагам да пазарува. Ти трябва да стоиш зад него и да повтаряш: „Толкова съжалявам. Той е стар и малко ненормален. Не желае злото никому.” Така за моите приятели гейове, учени, ползващи iPhone и други, които той обвинява за ужасяващите убийства извършени от един умствено разстроен млад човек аз стоя тук мънкайки няколко думи на извинение. И докато парвя това може би ще бъда в състояние да говоря и на хората, кото следват Христос подобно на мен самия.

Докато някои християни казват, че причината да имаме престрелки в училищата е понеже сме премахнали Бога от тях аз се чудя защо имаме престрелки и в нашите църкви? Може би не можем да разказваме историята си в местния парк, но можем да го направим на децата си в нашите църкви и домове. Може би намаляването на посещаемостта на църквите ни не е свързана толкова с проблема с гейовете, липсата на молитва или с абортите колкото с факта, че ние твърде често сме виждани като група хейтъри. Те казват, че от 50 години сме премахнали Бога от училищата  и това е причината да се случват повече подобни неща.  Но ако се върнем 50 или повече години назад ще видим че и тогава са се случвали редица ужасяващи неща дори на върха на „добрите стари дни.” През 1949 Хауърд Унрих убива 13 човека в Камден, Ню Джърси с пистолет на обществена улица опустошавайки една бръснарница, шивашки и фармацефтичен магазин за 12 минути. На 18 Май 1927 човек на име Андрю Кехо в Бат, Мичиган, убива 45 души повечето деца между 2 и 6 клас изпозлвайки ексползив в едно училище. Той също такка ранява 58 други. На практика дори по време на разцвета на молитвата в училище не всичко е розово. Китай е изхвърлил Бога от своята култура със заповед на правителството и все пак църквата там расте невероятно.

Уморен съм от т.нар. религиозни водачи говорещи от името на останалите от нас и обвиняващи цели групи хора. Никога не съм срещал Исус, Който отхвърля или обвинява хората за заверства, в които те не са участвали. Вчера получих писмо от приятел гей, който ме питаше как тази престрелка е станала по негова вина. Това е честен въпрос. Много християни извършват прелюбодейства, крадат и отказват да простят. Можем ли да кажем, че тези грехове са причина за това зло? Глупаво, нали? Но докато ние играем играта на обвинение, нека да включим в нея и самите себе си.

Можем ли да се съгласим, че светът е мрачно място, което се нуждае от надежда? Може би трябва да опитаме нещо различно когато се случват лоши неща. Ние можем да имаме своите убеждения и твърди вярвания и без да се опитваме всяка година да прокарваме някакъв нов морален закон. Не можем да узаконим доброто морално поведение понеже това просто не работи. Ние искаме никой да не бъде допускан да се венчае освен ако това не са мъж и жена и крещим в защита на светостта на брака. Междувременно доста повече от половината от християнските семейства завършват с развод. Може би трябва да се заемем със собствените си проблеми преди да се опитваме да прокарваме закони, които определят правата на другите хора? Не желая да узаконя гей-браковете, но също така няма да им се противопоставям чрез някакъв закон.

Какво ще стане ако Бог желае хората сами да изберат живота, който да живеят? Да, вярвам, че намирам това във Второзаконие 30:9: „Аз (БОГ) поставям пред теб живота и смъртта, благословение и проклятие. Изберете живота.” Вие избирате. Това е вашият призив. Но там където Бог не нарушава нашата собствена свободна воля църквата излежда готова да Му покаже един по-добър начин. Ние християните сме въвлечени във всеки спор и все пак изглежда не можем да проведен дори един истински разговор. Не можем да разговаряме докато сме твърде заети да обвиняваме хората за всичката болка, която не можем да разберем. Това може да създава „готини” постове във facebook и да провокира аплодисментите на консервативната общност, но съдържа много малко истина. Бог желае да разисква с нас. Исая 1:18: „Елате сега да разискваме; ако са греховете ви морави ще ги избеля като сняг.” Разискването и разговорът са Божият начин да променя сърца.

Може би църквата трябва да замени своите протестни знаци пред клиниките за аборти за одеало и веднъж да се прибере у дома през задния вход. Може би трябва да се отдръпне за малко от политиката и да започне да работи за достигане на сърца. Може би всички ние трябва да се опитаме да намерим някой гей – мъж или жена – и да им се извиним за начина, по който някои християни се отнасят към тях. Ние можем да им кажем, че не сме съгласни с тази част от техния живот, но че все още можем да учим един за друг и може би дори да станем притяли! Ние трябва да показваме любов вместо обвинение и осъждение. Имаме закони против убийството, кражбата и всякакви други неща; защо си мислим, че някакъв закон против гей-браковете, абортите или свързан с някакъв друг морален проблем ще промени човешките сърца? И след като направим това нелегално у нас ще продължим ли, за да го направим нелегално и в останалите 196 държави в света?

Изглежда маите не са били прави и света ще продължи да съществува още известно време. Така че може би някои от нас трябва да опитат един нов подход за разбиране на света около нас. Това не ни прави светски; това ни прави въвлечени. Християните трябва да въвлечени на най-дълбоко ниво понеже света е пълен с обвинение и апатия. Ние трябва да се върнем към положението да бъдем въвлечени с обществото, в което живем и да започнем да разговаряме с него. Ние трябва да бъдем близо до тези, по които се опитваме да хвърляме камъни. Аз нямам достъп до CNN, Fox или TBN. Нямам голяма платформа, от която да говоря. Може би това прави моят Исус различен от техния, но аз обичам Исус, Когото познавам и Той не говори с обвинение и омраза. Той застава и казва, че обича всички ни. Моят Исус казва: „Нека да продължим да говорим.” Моят Исус не се притеснява ако хората се приближават към Него бавно. Моят Исус знае как да плаче при ужасяващата престрелка когато няма думи, които да изкажат причинената болка, точно както плака при гроба на Лазар. И моят Исус стои сред общността, за да се опита да донесе надежда и изцеление там където това е възможно. Моят Исус би бил приятел с гейове, проститутки, наркомани и с всеки, който е готов да разговаря.

Колкото и да искам да върна своята карта за членство в клуба на „Америанското християнство” (а българското? – б.п.) понеже тя e зацапана с твърде много омраза и политика аз не мога. За съжалелние изглежда всички ние сме свързани заедно  без значение какво става, така че аз ще говоря по-високо за моят Исус. Аз също така ще започна да стоя зад своите добронамерение по-стари чичовци и лели и да казвам на изгубеният и умиращ свят: „Те мислят доброто, но всъщност не би трябвало да говорят за истинският Исус.”

2 thoughts on “Смятат ни за хейтъри и може би са прави

  1. Здравей Радо,
    Отново 100% попадение.
    Извинявай, но възможно ли е някак си да се снябдим и с оригиналната проповед, предполагам на английски?

    Поздрави
    Светослав Попов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.