Световните религии през 2050


Центъра за изследване Pew Research публикува изключително интересно изследване за бъдещето на световните религии до 2050 г. Методологията, която са разработили може да се намери в самия текст, но някои неща се набива на очи:

– Противно на очакванията на голяма част от хората най-значимия фактор за религиозното разпределение не са обръщенията, а демографията.

– Мюсюлманите растат по-бързо от християните. При запазване на настоящите тенденцията екстраполацията показва, че през 2050 г. броят на изповядващите двете религии ще бъде почти равен. Малкият превес на християните ще бъде в рамките на 1 % от световното население.

– „Пророчествата“ за отмиране на религията в съвременния свят се оказват доста прибързани. Макар на някои места броят на неизповядващите никаква религия хора наистина да растат (Европа, северна Америка и Австралия)в световен мащаб те намаляват. Т.е. като цяло населението на света става повече, а не по-малко религиозно.

– Центъра на християнството вече се е изместил от Европа към Африка и Южна Америка и тази тенденция ще продължава да се засилва.

– Някои традиционно приемани за християнски страни поне статистически ще престанат да бъдат такива (понеже броят на хората определящи се като християни ще падне под 50%). Изненадващо тук влизат Нидерландия, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия.  

– Противно на виковете за обратното Европа няма да бъде претопена от мюсюлмани – поне не е средносрочен план. Броят на изповядващите исляма ще расте стабилно, но дори ако вземем предвид миграцията няма да надхвърли 10% от населението.

–  Северна Македония ще бъде преобладаващо ислямска страна.

Разбира се, подобни екстраполации са опасни и могат да се окажат подвеждащи. Въпреки това изследването е много интересно и може да ни отвори очите за процеси и тенденции, които няма как да разберем съдейки по своя собствен контекст.

На разбиращите английски – приятно четене.  

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.