Чисти крака – 1 – Бог Се разкрива


от Радостин Марчев

Йоан 13 е един от най-добре познати текстове от евангелието според Йоан. За някои той извиква асоциации с папата, който всяка година публично измива краката на няколко бедняка. Други християни приемат като заповед, която трябва да практикуват буквално. Но въпреки своята емблематичност той винаги може да каже повече. По думите на Джон Робинсън към неговата църква Бог „винаги има още светлина от Своето Слово“. Това е заложено в самото естество на Писанието като Божие слово, което не спира да говори – понякога твърде лично – без значение дали това ни харесва или не.

Едно от нещата, които би трябвало да са най-очевидни, но, странно, често се оказват забравяни или изопачавани е ясното послание на този текст за това, Кой е Бог. Краткият отговор, който Йоан дава е, че Бог е Царят, Който става наш слуга, за да измие краката ни когато сме се изцапали.

Подобна дефиниция, разбира се, има нужда от сериозно обяснение. Богът, Който идва да ни служи няма нищо общо със слугата сервилно изпълняващ всеки каприз на господаря си. В този случай разликата между нужда и каприз е ключова. Ако виждаме Бог като автомат за прищевки, който е ангажиран да издяволява всяко желание, което ни хрумне ще останем жестоко разочаровани. Всъщност много от нещата, които ценим най-много и търсим най-усърдно (пари, успех, здраве, дори семейство) често се оказват идоли, които ни поробват и в края на краищата деформират характера ни. Това е една от причините „евангелието“ на просперитета да изопачава едновременно и Бога и човека и да трябва да бъде отхвърляно редовно и безкомпромисно.
Но казали това, не можем и не трябва да забравяме, че Богът, за Когото Йоан говори наистина мие краката на учениците Си. Павел, в своя класически текст от Филипяни 2 казва същото: Бог, Който е владетел на цялата вселена доброволно става слуга на всички. Когато стане въпрос за нашите истински нужди – нашето отделяне от Бога, нашето робство на греха, смъртта и сатана, нашата загуба на смисъл и посока в живота, Бог слиза (съвсем буквално) до нас, за да ни вдигне. Миейки краката ни Той ни дава Своя живот (отново съвсем буквално), от който ние отчаяни се нуждаем.

Чувал съм пастири, които съветват човек, който преминава през проблеми, че първото нещо, което трябва да направят е да изпитат себе си дали в живота им няма грях, за който това страдание да им напомня. Но Богът, Който Йоан описва не е такъв. Първото нещо, които Той прави когато Неговото дете падне не е да го натика още по-дълбоко в калта със здрав шамар, а да го вдигне и очисти. Това, което евангелистът иска да ни научи е, че първата ни мисъл в момент на криза не трябва да бъде страховитият въпрос: „Наказва ли ме Бог?“ а твърдото уверение: „Бог ме обича!“

В първата глава на своето евангелие Йоан пише:

Понеже законът бе даден чрез Моисея, а благодатта и истината дойдоха чрез Исуса Христа (Йоан 1:17).

Исус Христос ни разкрива истината Кой е Бог. Исус, Който мие краката на учениците Си демонстрира Божията благодат по най-ясния възможен начин. Това е истината за Бога. Това е Богът, в Когото християните вярват.    
И ако сме забравили това трябва спешно да си го напомним.

СЛЕДВА

Реклама

2 thoughts on “Чисти крака – 1 – Бог Се разкрива

  1. Хареса ми (може би неволната) игра на думи: задоволява = издяволява нужди…

  2. Така е ! Изми краката на Неговите си люде , на децата , които Бог Му беше дал! „Дойдете след Мен” им беше заповядал , и те дойдоха , предаде им Словото от Отца и те го приеха – Него и Словото , а Той ….– докрай ги беше възлюбил !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.