Отвъд „Пандемията”: един християнски отговор на конспирациите


How to spot a conspiracy theory - BBC Ideas

от Дейвид Булър и Джим Стамп

Ако вашите социални медии са като моите то те са пълни с конспиративни теории за коронавируса и отговорът на нашето правителство. Виждаме мнозина приятели християни, които мислят за тях – ако не им вярват то поне ги слушат. Защо конспирациите са толкова привлекателни именно сега?

Едно видео наречено Пандемията привлече широко обществено внимание с лъжливи твърдения за КОВИД-19. Героинята във филма е Джуди Миковиц – бивш легитимен медицински изследовател, който след това е отпаднал от научната общност. Тя твърди, че ваксините са вредни и че новият коронавирус е създаден чрез генно инженерство. Видеото беше премахнато от youtube (което за някои хора представлява още едно доказателство, че наистина става дума за действителна конспирация!). И не е нужно много време, за да открие човек, че работата на Милковиц е била с право дискредитирана.

Отново миналата седмица във фейсбук плъзна картина твърдяща, че нито един работник в  Walmart, Amazon, Target, Costco или Kroger не е бил позитивно теставан за КОВИД-19, така че е безумно малките бизнеси да са принудени да затварят. Лесно е да се напарви или сподели подобна графика и тя да „изглежда вярна” на хората разстроени от затварянето на техния бизнес. Но една бърза проверка на фактите показва множество новинарски агенции съобщаващи, че множество магазини Уолмарт всъщност са се превърнали в огнища на КОВИД и са били затворени.

Бихме желали подобни конспирации и разпространението на фалшиви новини да се ограничаваше единствено до приятелите ни във фейсбук и до крайни групи. За съжаление случаят не е такъв – християнски водачи също наливат масло в огъня.

Когато конспирациите са подклаждани от християни

Като един пример преди няколко дни водачът на една известна християнска организация разпространи „спешно” писмо свързано с пандемията. Той изрично уточни, че не говори от името на своя работодател, но неговата платформа и публика идваха точно оттам. Имейлът му, който съдържаше 2700 думи, беше пълен с предупреждения изписани с главни букви и конспирации за „много злите хора” предлагащи „лъжлива наука и лъжлива медицина”. Основният му аргумент беше, че др. Антъни Фаучи и други са въвлечени в демонична „глобалистка измама” целяща да измами и да контролира населението поставяйки по този начин началото на един „нов световен ред”. И в други връзки като една лекция на Илюминатите („това не е конспиративна теория, а факти за конспирация”) и собсвтен видеозапис под знака на QAnon и…е е-мейлът става наистина забележителен. Не само че той съдържа съвети, които директно противоречат на съкрушителния консенсус на учените и здравните експерти, но и насърчава да се молят за това „хората да се вдигнат на мирно гражданско неподчинение”.

Когато християните призовават за отхвърляне на обществените здравни мерки ние трябва да бъдем съвсем прями за влиянието, което техните думи могат да имат. Един влиятелен модел  на Вашингтонския университет цитиран наскоро от Белия дом удвоява предвижданията за смъртни случаи от коронавирус на ужасяващите 137 000 (с горна граница приближаваща четвърт милион) най-вече по причина на намаляваща социална дистанция. Това е сериозно и животазастрашаващо.

Лъжлива информация за коронавируса наскоро намери своя път дори на по-голяма сцена. Конференцията Q ideas всяка година привлича хиляди християнски водачи, за да чуят поодбни на TED презентации от някои от най-забележителните световни християнки водачи и мислители, а хиляди други слушат след това записаните послания. Ние приветстваме голяма част от това, което Q е правил през годините и което е свързано със сериозен анализ на сложни културни въпроси от християнска перспектива. За съжаление тази година някои презентации не бяха такива и то по начин, който е опасен за общественото здраве. Събитието се провеждаше изцяло онлайн и имаше за цел да подготви християните за настоящия момент на пандемия. Въпреки това два от най-важните и съдържащи двойно време панели бяха дадени на говорители, които излагаха на конспиративни теории и отдавна оборени твърдения.

Единият панел представляваше интервю на основателя на Q ideas Гейб Лайънс с Робърт Кенеди Мл., известен антиваксърски активист. В него Кенеди твърдеше без да бъде предзивикан няколко отдавна оборени лъжи свързани с ваксините, от това, че ваксините не са тествани за безопасност или плацебо (те са) до твърденията, че ваксините тровят децата и предизвикват аутизъм (те не правят нито едно от двете неща). В друг панел с двойна дължина Джош Екс, хиропрактик, който продава онлайн хранителни добавки, представи изцелителната сила на редица „натурални” лекове, които бяха представени като библейски утвърдените имуностимулатори. „Бог е създал тялото ви така, че то да е способно да се справя с вирусите,” каза Акс. „Вие просто трябва да следвате принципите в Библията” – принципи, които, според Акс, включват масла, билкови добавки и позитивно мислене. Поемайки по този път вие ще покажете, че имате вяра в Бога вместо „вяра в едно хапче или отвара” – смущаващо преображение на старата дихотомия вяра-против-наука в областта на медицината. Лайънс ентусиазирано приветства тези думи („ние имаме и друга възможност да се борим с вирусите вместо просто да разчитаме на медицината”) и защити представянето на техните идеи (така че всеки да се в състояние да реши дали „смятаме, че това е вярно или не е вярно”).

Ние не подлагаме на съмнение мотивацията на такива хора. Смятаме, че те искрено вярват, че оказват значима помощ в разпространение на истината. И ние сме съгласни с голяма част от християнските им убеждения. Но за съжаление по този начин те подкопават общественото доверие в хората, които се опитвта да ни опазят.

Както преди няколко седмици писа Християнството днес християните изглеждат непропорционално податливи на лъжлива информация и конспиративни теории за коронавируса. Без съмнение причината за това е начинът, по който идеите са предлагани в културните войни в нашата страна (САЩ – бел. пр.). Учените и техните експертни мнения са слагани в един кюп с други академици и леви каузи. И всеки един от нас е настроен да подкрепя групата, с която се идентифицира.

Да отговорим с наука

Не е трудно да видим как във време като нашето конспиративните теории могат да са привлекателни. Един сложен свят неизбежно оставя дупки в нашето несъвършено разбиране. Но една „добра” конспиративна теория може да запълни всяка дупка, всяко неизвестно, извиквайки невидими сили, тайни мотиви и двойни агенти. Това е и индиректно обръщане към човешката ни гордост – кой не би се удоволствал от надигането на егото, да „знае” това, което мнозинството не подозира, да може да хвърли поглед зад завесата, да бъде по-умен от световните топ учени?

Нито пък можем да кажем, че защитниците на конспиративни теории са глупави. Химикът Линъс Паулинг беше един от най-великите учени на нашето време  и въпреки това прекара последните години на живота си защитавайки тезата, че големи количества интервенозно приеман витамин С са ефективно лечение срещу рака – идея, която той защитава до самата си смърт (иронично, но същевременно и трагично, от рак). Паулинг беше истински гений и представяше страстни аргументи, които ние като неспециалисти не бихме били в състояние да оборим. И въпреки това – и това е важно – той не беше в състояние да представи научни доказателства, които да убедят по-широката научна общност, от която беше част.

Причината да приоритизираме вижданията, по които утвърдената научна общност е постигнала консенсус не е понеже смятаме учените за непогрешими. Правим го именно понеже знаем, че те могат да грешат. Трудното функциониране на една научна общност, от оценката на други учени за дадено изследване до конкретните въпроси задавани на професионални научни конференции не биха имали причина за своето съществуване ако учените (поне колективно) всъщност не осъзнаваха своята собствена способност да правят грешки и да пренебрегват съперничещи обяснения. И докато нито един от тези процеси сам по себе си не е гаранция за непогрешимост те са най-добрите методи, с които разполагаме за премахване на нашите грешки и достигане до научните обяснения, които на най-вероятни. Удивителното за науката е именно нейната способност постоянно да се себекоригира. Грешките на учените са поправяни от други учени – но не и от коментатори-аматьори, които застават с готовност пред видеокамера.

Да отговорим с вяра

Да разчитаме на експертите може да звучи елитистко, но всъщност е основано на библейския принцип, че ние имаме различни дарби. 1 Коринтаяни 12:14-26 ни напомня, че всяка част на тялото, от най-главната до най-пренебрегваната, имат важна роля за растежа на цялото тяло. В християнството няма място за пренебрегване на смирената и често неблагодарна работа на санитарите, прозиводителите на храна и водачите на камиони. Но в същото време няма място и за отхвърляне на важната роля на учените, лекарите и експертите по обществено здраве. Всеки един от нас има своя задача:

И окото не може да рече на ръката: Не ми трябваш; или пък главата на нозете: Не сте ми потребни…Но Бог е сглобил тялото така, че е дал по-голяма почит на оная част, която не я притежава; за да няма раздор в тялото, но частите му да се грижат еднакво една за друга. И ако страда една част, всичките части страдат с нея; или ако се слави една част, всичките части се радват заедно с нея.”  

Докато отговорно използваме нашето влияние чрез всяка публикация във фейсбук ние трябва да помним, че не следваме наставлението на Исус да бъдем “мъдри като змиите” ако се поддаваме на емоционалните манипулации на една конспиративна теория или хитро сглобено видео. И  ние не сме „незлобливи като гълъбите” ако разпространяваме невярна информация  или сме объркани сред една глобална здравна криза.

Извървели сме дълъг път от времето на средновековните писари, през печатната преса до нашия настоящ поток от туитове, блогове, ютуб видеа и масови е-мейли. Границите на нашето познание са се разширили значително и въпреки това изглежда сякаш всяко зрънце истина се оказва затиснато от море от лъжлива информация. Алгоритмите на социалните медийни платформи са специално създадени за да стимулират ангажирането (и по този начин приходите от реклама) предлагайки ни съдържание с емоционален заряд. Иронично, докато конспиративните теоретици надават силни викове ако техните идеи са „цензурирани” реалността е, че безкрайни противоречиви гласове допринасят за нещо, което е било наречено „цензора чрез шум,” която изсмуква истинската информация.

Нека да се посветим на намирането на достоверни източници, проучени твърдения, да се съпротивим на дезинформацията и да подкрепяме здравата наука служейки с любов на Бога и на своите ближни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.