Джойс Майер и изкуплението в ада


Резултат с изображение за Joyce Meyer

от Радостин Марчев

Една от най-интересните учения на движението „Слово на вяра“ е, че Исус ни е изкупил не само на кръста, но и в ада. Според него Той е страдал в ада, в някои версии дори е приел сатанинска природа и е бил първият новороден човек.

Джойс Майер често е обвинявана, че проповядва подобно учение. Това е едновременно вярно и невярно. Истината е, че за известен период от своето служение тя ясно се е придържала към него, но на по-късен етап се дистанцира и го изоставя.

Доказателствата са съвсем ясни:

„През това веме той влязъл в ада където ти и аз сме заслужили да бъдем поради нашите грехове. Там Той платил цената. Никой план не бил прекалено краен. Исус платил на кръста и в ада.“ (The Most Important Decision You’ll Ever Make)

Правейки това, Исус престанал да бъде Божи Син и станал грях:

„Той не бил в състояние да направи нищо до момента, в който казал: В Твоите ръце предавам духа Си. До този момент Той не можел да направи нищо повече. Той станал грях, Той не бил повече Божи Син. Той станал грях.“ (From the Cross to the Throne. Аудио ТУК.)

Когато Бог приел Неговата жертва, Той бил първият, който бил новороден. Това се случило в ада.

„Искате ли да научите нещо? В момента, в който кръвната жертва била приета, Исус станал първият човек, който някога е бил новороден. Сега това било реалност и тя се случила в ада.“ (From the Cross to the Throne. Аудио ТУК)

На моменти Джойс Майер отива толкова далеч, че твърди, че човек не може да бъде спасен, ако не вярва във версията за изкуплението, което тя проповядва.

„Няма надежда за никой да отиде на небето, ако не вярва в истината, която сега ви представям. Не можете да отидете на небето, ако не вярвате с цялото си сърце, че Исус е заел вашето място в ада.“ (Аудио ТУК)

Подобно разбиране за изкуплението се вижда ясно в изданията на нейната книга „The Most Important Decision You’ll Ever Make“от 1991 и 1996 г. Дори версията от 2003 г. все още казва, че Исус е платил на кръста и в ада (гл. 4). Но през 2005 г. това е изчезнало. През 2008 г. Тим Мартин отправя запитване до нейното служение относно вярванията на Джойс Майер. Отговорът, който получава казва:

„Ние не вярваме, че Исус е бил измъчван в ада, за да плати за нашите грехове. Когато казва „Свърши се!“ на кръста, цената за спасението е била платена.“ (e-mail message to Tim Martin, July 30, 2008.)

Следователно, макар че все още често се среща в критиката срещу нея, обвинението, че Джойс Майер вярва в изкупление, извършено в ада е неоснователно и следва да бъде изоставено. Тя е променила своето разбиране в една по-библейска посока, което трябва да бъде оценено положително. В същото време доказателствата недвусмислено сочат, че някога тя е вярвала и поучавала доктрина, идваща директно от движението „Слово на вяра“. Това убедително доказва неговото влияние върху нейното богословие и следва да се има предвид при анализа на връзката на Джойс Майер със „Слово на вяра“.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.