Възстановеният ред


от Тимъти Келър

„Пътищата й са пътища приятни, И всичките й пътеки мир. Тя е дърво на живот за тия, които я прегръщат И блажени са ония, които я държат.” (3:17-18)

Мъдростта е описана като дърво на живота (3:18; 11:30; 13:12; 15:4). Дървото на живота се намирало в Едемската градина, но е споменато и в книгата Откровение 22:2, в която Дървото на живота се намира в самия център на обновеното творение, възстановеният рай. В Битие 3:14-19 Бог предсказва разрушаването на сътворения ред – поради греха живота и работата ще бъдат изпълнени с болка и суета. Св. Павел казва, че счупеното „суетно” творение ще бъде поправено едва когато Христос се завърне, за да прослави и усъвършенства Своите (Римляни 8:19-22).

Дотогава тази притча обещава, че когато вървим в съответствие с Божието Слово и мъдрост ние ще предвкусваме Дървото на живота – пълнотата на живота, която ще бъде възстановена за нас в последния ден. Ние можем да се приближим към Дървото на живота единствено понеже Христос е бил повесен на дървото на смъртта (Галатяни 3:13). Както Исус казва в поемата на Джордж Хърбърт: „Човекът е откраднал плода, но аз трябва да покача на дървото. Дървото на живота за всички, но само аз.”[1]

Повдигали ли сте достатъчно очите си, за да видите далечния хоризонт  – бъдещия живот, който Исус е осигурил за вас плащайки Сам безкрайно голяма цена?

Молитва: Господи, бунта на нашите предшественици ни е подчинил на смъртта. И аз признавам, че всеки ден със собствените си грехове потвърждавам този ужасен избор. Прославям те за това, че вкуси смърт за мен, за да мога аз да имам дървото на живота. Амин.       


[1] Helen Wilcox, ed., The English Poems of George Herbert (Cambridge, UK: Cambridge University Press, 2007), p. 102.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.