Новото евангелизиране на Европа – 2


от Джим Мемори

Не само християните от третия свят основават нови църкви. Основаването на нови църкви като цяло се увеличава из цяла Европа, отчасти в следствие на появата на национални платформи за основаване на църкви.

Например видението на CNEF[1] (Национален съвет на френските евангелски християни) да основе евангелска църква на всеки 10 000 души е дало тласък за основаване на нови църкви във Франция. През последните няколко години във Франция нова църква се основава на всеки 7 дена.

Подобни платформи са се появили в много други европейски страни, някои в резултат на процес за подпомагане основаването на църкви подобно на M4 и Multiplication Network, някои в резултат на каталитични/апостолски личности като Relational Mission или Lausanne Church Planting Network, а някои чрез международни мрежи като City-to-City или Acts29[2]. Във всеки случай събирането на 170 платформи от почти 30 държави в Берлин в началото на 2018 показа наличието на една нова динамика за Европа: National Church Planting Processes (NC2P).

Инициативите на различни деноминации за основаване на църкви са довели до основаването на стотици такива в продължение на последните няколко години. Мисионерските агенции с фокус върху основаването на църкви подобно на European Christian Mission (ECM), Greater Europe Mission (GEM), Operation Mobilisation (OM), и Communitas продължават да играят своята роля за появата на нови християнски общности, често в партньорство с националните църкви[3]. ICP и Mosaik networks основават църкви специално насочени към достигане на различни етноси[4].   

Заедно с основаването на църкви ние виждаме и появата на нови форми на християнски общности, които не винаги изглеждат като конвенционални църкви. Те могат да се наричат нови форми[5], мисионерски общности или въобще да отказват да бъдат класифицирани, но иновацитие на нови общности от ученици на Исус, които иначе никога не биха пожелали даимат нещо общо с „конвенционалните” църкви е един от начините на Светия Дух да обновява и умножава европейската църква. Съществуват и фокусирани върху създаването на ученици движения като Навигаторите, The Turning, или Go Movement, които се фокусират върху евнагелизирането и изграждането на нови християни[6].

Накратко, новото евнагелизиране на Европа чрез движения за основаване на нови църкви включва множество действащи лица.

С настъпването на КОВИД пандемията необходимостта да се изграждат християнските общности по нови начини е накарало много християни основатели на църкви да се изправят срещу зависимостта си от сградите. Това насилствено нововъведение може да се окаже част от начина, по който Бог обновява църквата Си в Европа.

Виртуалните и/или хибридните конференции подобно на наближаващата  Lausanne Europe 20/21 Gathering вероятно ще са бъдещето и може да доведат едно дори още по-динамично от всякога сътрудничество за повторното евангелизиране на Европа.

Дълготрайното влияние на пандемията за формиране на утрешните църкви ще стане ясно през следващите години. Гъвкавостта и липсата на инфраструктура на мисонерските общности означава, че те са в състояние да се адаптират по-бързо към новите реалности, но те също страдат от някои от същите проблеми както църквите от диаспората по отношение на загубата на интензивен общностен живот. Въпреки това има надежда, че всички видове църкви са научили важни уроци за истинската същност на християнската общност през изминалата година.  


[1] Conseil National des Évangéliques de France, https://www.lecnef.org/page/170867-le-cnef

[2] M4, https://m4europe.com; Multiplication Network, https://www.multiplicationnetwork.org; Relational Mission, https://www.relationalmission.org; Lausanne Church Planting Network, https://lausanne.org/networks/issues/church-planting; City to City, https://www.citytocityeurope.com; Acts29, https://www.acts29.com; NC2P, http://nc2p.org

[3] ECM, https://www.ecmi.org; GEM, https://gemission.org; Operation Mobilisation, https://www.om.org/en; Communitas, https://gocommunitas.org

[4] ICP Network, https://icpnetwork.eu; GCCM, https://ccx.org.uk; ELF, https://euroleadership.org

[5] Fresh Expressions, https://freshexpressions.org.uk; see also Michael Moynagh, “Christian Communities for Every Context: The complementary and transforming ministry of ‘fresh expressions,’” Lausanne Global Analysis 9, no. 5 (2020), https://lausanne.org/content/lga/2020-09/christian-communities-for-every-context.

[6] The Turning, http://theturning.eu; Go Movement, https://www.gomovement.world/en; The Navigators, https://www.navigators.org/navigators-worldwide

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.