Коя е Джойс Майер


КОЯ Е ДЖОЙС МАЙЕР?

Резултат с изображение за Joyce Meyer

Джойс Майер е един от най-популярните съвременни християнски проповедници. И макар че е трудно да се прецени точно влиянието ѝ в България, то със сигурност е значително. Интернет е пълен с нейни материали, 865 TV излъчва нейни предавания, а на български език са преведени редица нейни книги, вкл.

Резултат с изображение за Бойното поле на ума

 • Защо, Господи, защо?
 • Този нов живот
 • Бойното поле на ума
 • Живот без разпри
 • Започни своя нов живот сега!
 • Венец вместо пепел
 • Кога, Господи, кога?
 • Радостта по пътя към целта
 • Изцеление за сърцесъкрушените
 • Обновен живот
 • Изграждането на един лидер
 • Мир
 • Кажи им, че ги обичам
 • Надявайте се на най-доброто
 • Революция на любовта

Повечето от тях (с изключение на „Живот без разпри“, която е издадена от „Игъл“) са издадени от фондация Аним, Ловеч с подкрепата на издателство „Нов човек“. Това вероятно означава, че фондацията е поръчала и финансирала издаването, а самата работа е извършена от „Нов човек“, която освен това застава зад книгите с името си.

Съществува също нейна страница, подържана на български език, където могат да се намерят множество проповеди, както и безплатен достъп до някои книги.

Резултат с изображение за Джойс Майер в НДК

През 2011 година Джойс Майер гостува в България, където напълва зала 1 на НДК. Според Евангелски вестник събранието е било посетено от повече от 6000 души. Посещението е осъществено с подкрепата на ОЕЦ и открито с молитва от п-р Н. Неделчев, а хвалението води известната група „Хилсонг“ (Лондон).

Коя обаче е Джойс Майер?[1]

Паулине Джоус Хитчкинсън е родена на 4 Юни 1943 г. в южен Сейнт Луис, Мисури. Като малка е преживяла сексуално насилие от баща си – ветеран от Втората световна война. Веднага след като се дипломира в O’Fallon Technical High School, тя се омъжва за продавач на коли. Бракът им продължава 5 години. След развода си през 1967 г. тя се омъжва повторно за Дейв Майер, на чиято подкрепа в началото на брака им приписва голяма част от своя успех.

Майер твърди, че е получила лично послание от Бога през 1976 г. След кратко посещение в Лутеранска църква (Мисури синод) тя започва да води библейски клас, който се е събирал в кафене и скоро става асоцииран пастир в Life Christian Center, харизматична църква във Фентън, Мисури. Благодарение на нейното проповядване църквата скоро става една от водещите в областта. Малко по-късно тя започва свое 15 минутно радиопредаване, излъчвано по местната станция на Сейнт Луис. През 1985 престава да пастирува, за да се концентрира изцяло върху своето радио-служение, наречено „Живот в Словото“, което се излъчва по 7 радиостанции. Следвайки предложението на своя съпруг, през 1993 г. тя се пренасочва към телевизионни предавания, излъчвани по Superstation WGN в Чикаго и Black Entertainment Television network (BET).

През 2002 г. издателството Hachette Book Group изплаща на Д. Майер над 10 милиона долара за правото да издава нейните независимо публикувани книги.

Днес служението на Джойс Майер Enjoying Everyday Life и Everyday Answers With Joyce Meyer се излъчва на повече от 90 езика и се гледа от повече от 1 милион домакинства по целия свят. Централата им в Мисури има 400 служители, а още 200 обслужват сателитните офиси по света.

През 2005 г. списанието Тайм в своята класация на 25-те най-влиятелни евангелисти в Америка поставя Джойс Майер на 17-то място.

Какво обаче е нейното богословие? И, най-важното, как се съотнася то спрямо историческата християнска ортодоксалност?

В следващите няколко статии ще се опитам да покажа, че въпреки своята огромна популярност, Джойс Майeр проповядва благовестието на неохаризматичното движение „Слово на вяра“, към което се причисляват и духовни водачи като Кенет и Глория Коупланд, Кенет Хегин, Паула Уайт, Бени Хин, Джон Остийн, Чарлз Прайс, Родни Хауард Браун, Крафло Долар, Робърт Тилтън, Джери Савел и др.

Самото движение е популярно и сравнително добре изследвано. Характерни негови учения са: вяра в творческата силата на изговореното слово, задължително изцеление и здраве на християните, понеже Христос е понесъл техните болести на кръста, финансов просперитет, а понякога и приемането, че християните са „малки богове“, и вярата, че изкуплението се е осъществило не само на кръста, но и в ада, където Христос е приел сатанинска природа и е бил измъчван. Тъй като движението не представлява единна деноминация и няма доктринално верую, не всеки негов представител изповядва всички изредени по-горе учения. Но основните вярвания са характерни и ясно забележими.

На следващите страници аз няма да доказвам, че тези учения са несъвместими с и противоречат на ортодоксалното историческо християнство, и че всъщност техните източници са движения като „Християнска наука“ и „Нова мисъл“. Аз приемам това за даденост и просто посочвам две книги (връзките дават пълен текст на български език), към които читателите могат да се обърнат за подробна историческа и богословска информация. Тъй като и двамата автори идват от петдесятно-харизматичния лагер, не би трябвало те да бъдат обвинявани в пристрастност към тези по-широки движения.

Освен тях, владеещите английски език могат да се консултират с:

Заслужава си също така да отбележа още две важни неща.

Първо, както посочихме по-горе, Джойс Майер не е еднакво ясна относно специфичните учения на „Слово на вяра“. Въпреки това нейния афинитет към движението се вижда ясно. Следващата схема представя накратко нейната позиция.[2]

(A)  Изговореното слово променя реалността

Слово на вяра (СВ): утвърждава
Джойс Майер (ДМ): утвърждава

(Б)  Самият Бог използва вяра

СВ: утвърждава
ДМ: утвърждава

(В)  Хората са малки богове

СВ: утвърждава (точни дубликати)
ДМ: неясно (хората са „богоподобни“)

(Г) Исус е бил новороден в ада

СВ: утвърждава
ДМ: някога е утвърждавала, сега отрича

(E)  Физическото изцеление е гарантирано

ДВ: утвърждава
ДМ: утвърждава (подчертава, че може да отнеме време)

(Ж)  Финансовото благословение е гарантирано

СВ: утвърждава
ДМ: утвърждава (подчертава, че духовния растеж е по-важен)

Второ, Джойс Майер е донякъде по-прикрита и ненатрапчива в подчертаването на горните учения от повечето учители от движението. Поради това често не е толкова лесно тези учения да бъдат забелязани и идентифицирани. По този начин за обикновения слушател е донякъде по-трудно да свърже с движението „Слово на вяра“ Джойс Майер отколкото останалите му представители. По-„мекият“ вариант обаче не променя с нищо тяхната същност. Както ще покажем по-нататък, те могат да бъдат ясно и убедително намерени в нейните поучения и книги.

Следващите статии ще се занимаят именно с това.

КЪМ СЛЕДВАЩАТА ЧАСТ


[1] Част от информацията в следващите параграфи е заимствана от https://www.thoughtco.com/joyce-meyer-biography-700337 посетено на 21.12.2018

[2] заимствана от http://geekychristian.com/is-joyce-meyer-word-of-faith/#_ftnref8  посетено на 21.12.2018

4 thoughts on “Коя е Джойс Майер

 1. Е тука , за Майер ,те подкрепям с двете си ръце ! Обаче и последната глава на Майерс е направо умопомрачителна! Поздрави!

 2. Има един сравнително нов сериал, който много добре представя интригите, двуличието и заблудата в църквите, които проповядват просперитет в Щатите. Greenleaf се казва. Сигурна съм, че в тези църкви има много искрени вярващи, но не ми е ясно кое ги кара да вярват, че Христос се е саможертвал, за да им е удобно на тях. Хора, които вярват, че са малки богове, са превърнали себе си в идоли. Сигурна съм, че Бог не ги обича по-малко заради това, но си представям колко го боли, че влагаме вярата и енергията си да следваме себе си… А ние сме като тревата. Днес сме тук. Утре ни няма. Но нали На Джойс и е пълен джоба. Какво като заблуждава милиони …

 3. Джойс е преживяла доста тежки травми ,които вие не сте ,и пълния джоб едва ли може да й ги компенсира

 4. Можем да отидем на църква и да чуем страхотна проповед от пастора. И после да го видим на паркинга с по-хубав кола от нашата. И изведнъж го осъждаме : „Ама не бива да караш такава кола! “ Завиждаме само на хората, които имат повече от нас. Може словото да е било чудесно и това, от което наистина се нуждаем, но дяволът ще направи всичко възможно да попречи на това слово да пусне корен в сърцето. Ако се съблазним, преди да се върнем вкъщи, врагът ще открадне това от нас.
  Та, искам да кажа: Какво от това като Джойс Майер има личен самолет?! Тя пълни зали, стадиони…. Направете го и вие!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.