Императрица Теодора възстановява иконопочитанието


Радостин Марчев

Текстът е публикуван във в. „Зорница“, февруари, 2023

Иконоборческата криза е един от най-важните и интересни моменти от историята на източното християнство, а нейното наследство и отзвукът, който тя предизвика, продължава да се усеща и до днес.

Произходът и началото на изображенията в ранното християнство е донякъде спорен, но няма съмнение, че те се появяват на доста ранен етап. Пример за това са катакомбите и запазената домашна църква Дура-Европос (III век). От IV век нататък те печелят все по-голяма популярност като постепенно започват да се открояват определени стилистични техники. Едно от най-интересните развития представлява известното 82-ро правило на Трулския събор (692 г.), което постановява, че от този момент нататък Христос не трябва да се изобразява метафорично като агне (вж. Йоан 1:29), а като човешка фигура.

Въпреки това иконопочитанието не е напълно единодушно. В християнските среди от самото начало има хора, които го смятат за нарушение на Десетте Божии заповеди и виждат като приемливи изображения на Христос единствено хляба и виното, използвани при Господнята трапеза. Древният събор в Елвира (305 г.) постановява, че в църквите не трябва да присъстват картини, а църковни отци като Евсевий Кесарийски и Епифаний Кипърски се изказват против изображенията.

Тези настроения се засилват през 8 и 9 век като вероятно една от причините за това е набиращият сила ислям. Бивайки монотеистична религия, неговите привърженици виждат в използването на изображения идолопоклонство и това допълнително засилва техния антагонизъм към християните. Това не остава незабелязано от някои византийски императори, които решават, че трябва да направят нещо по въпроса. През 726 г. Лъв III (717-741) определя официална политика против иконите и през 730 г. тяхното почитане е забранено. Император Константин V (741-775) втвърдява мерките срещу иконите. През 754 г. той свиква събор, на който тяхната употреба е забранена. Започва гонение на всички несъгласни с неговото решение, което продължава и при царуването на следващия император Лъв IV (775-780). Въпреки това Римската църква отказва да се съобрази с него и продължава да подкрепя употребата на изображения. 

След смъртта на Лъв IV, неговата съпруга императрица Ирина, заедно с патриарха на Константинопол Тарасий, свиква т. нар. Втори Никейски събор (787 г., приеман за последния от седемте вселенски събора), който взема решение в полза на иконите и на тяхното почитане. Тази победа обаче е сравнително кратка. През 813 г. иконоборците отново получават власт при възцаряването на император Лъв V (813-820) и през 820 г. употребата на икони отново е забранена на църковен събор. Започва т.нар. втори иконоборчески период, който завършва със смъртта на император Теофил (829-842) през 842 г., когато иконопочитанието е възстановено в църквите от неговата съпруга императрица Теодора. До днес това събитие се чества от Православната църква като „победа на Православието“.

Отношението на протестантските църкви към тези събития е доста сложно и разнолико. По времето на Реформацията от 16 в. т. нар. реформирани църкви застават твърдо против богослужебната употреба на икони, макар днес това далеч да не е толкова общоприето. Други крила като лутераните и англиканите (вкл. методистите) са склонни да приемат Седмия вселенски събор и изображенията, но често остават резервирани към някои практически аспекти на тяхната употреба, които за тях създават предпоставки за идолопоклонство. При всички случаи обаче протестантите трябва да знаят и да оценят поне два специфични нюанса на иконоборческата криза.  

Първо, понятието „икона“ е доста по-широко отколкото повечето хора предполагат. Най-общо то се отнася до всяко нещо, което представя аналогия с конкретна личност или събитие. По този начин всеки човек се явява икона на Бога, по чийто образ и подобие е създаден. Както казахме по-горе, икона на Христос се явяват хлябът и виното в Господнята трапеза. Икони са още Библията и кръста, а Йоан Дамаскин вижда по този начин и дванадесетте камъка, които племената на Израел поставят за спомен на брега на река Йордан, след като я пресичат (Ис. Н. 4). Примерите лесно могат да се умножат. В тази светлина твърдението, че протестантските църкви не използват икони се оказва поне донякъде спорно.

Второ, в един по-тесен, но много важен смисъл, иконоборческият спор е по своята същност христологичен. Това е така понеже исторически основното несъгласие между страните е възможно ли е Христос да бъде изобразяван. Защитниците на иконите твърдят, че след въплъщението на Исус, Бог може да бъде изобразен понеже Той е слязъл между нас и се е разкрил в човешки образ. Другата страна възразява, че за да бъде автентично изображението на Исус, трябва да включва както човешката Му природа така и божествената. Божествената обаче не може да бъде изобразена понеже по дефиниция е непостижима за хората. От друга страна, ако иконата изобразява единствено човешката Му природа, достигаме до ереста на несторианството, която разделя двете природи в личността на Христос. Ако пък изобразяваме някаква смесена природа достигаме до друго единодушно отхвърлено от Църквата учение – монофизитството.

Това е много сериозен аргумент, който за известно време се оказва костелив орех. Неговият отговор е даден от някои от най-значимите участници в спора като Патриарх Никифор I (806-815), Йоан Дамаскин и Теодор Студит. Те обясняват, че изображението на Христос не е изписване нито на човешката, нито на божествената Му природа, още по-малко пък на някаква трета, смесена природа. Това, което се изобразява, е Неговата личност или ипостас, която е съставена от две природи, но е напълно видима и изобразима, така, както Самият Христос е бил видим и разпознаваем, докато е живял на земята. Това представлява фино използване на решенията на Халкедонския събор от 451 г. (признаван практически от всички протестанти) и нагледно показва, че неговата сложна дефиниция съвсем не е просто интелектуално упражнение, лишено от практическо приложение. По този начин това представлява утвърждаване на истина, която би трябвало да е скъпа на всеки протестант.

Без съмнение разногласията между протестантите по отношение на Седмия вселенски събор, изображенията и начина на тяхната употреба, ще продължат и в бъдеще. Това, което е необходимо, е ние да пристъпваме към този исторически и богословски въпрос информирано и осмислено, с ум и сърце, които искрено търсят отговори, а не предполагат, че от самото начало имат такива.

1 thought on “Императрица Теодора възстановява иконопочитанието

  1. Благодаря, Радо, за балансирания коментар.
    Като православен вярващ, бих искал да добавя само още няколко неща. Изобразяването на образи (икони), не е уникално само за християнството. Господ заповяда на Мойсей да излее два серафима гледащи един към друг върху ковчега на завета. Също така по завесите на храма, Господ заповяда да се избродират някоко серафима, образи на животни имаше и на други места в скинията, а в Дура-Европос не много далече от споменатата църква с едни от най-ранните открити досега стениписи е намерена и синагога от 3-ти век също напълно изографисана с образи. Като нито едно от тези неща не се е считало за нарушение на Божиите заповеди.
    И ако се върнем на скинията която Мойсей направи тя бе образ (икона) на небесната скиния и в която Бог казва че ще обитава, то виждаме Бог седящ в Светая Светих заобиколен наоколо с ангели (серафими). Подобно видение има и пророк Езекил. Това което Господ Исус Христос направи със Своята жертва, е че взе човешката природа заедно с тези които изкупи от шеола (Аврамовото лоно) ги постави редом до серафимите в Своята Си слава , това е което виждаме изографисано в църквите след възкресението на Христос. Човечеството изкупено от смъртта седи в присъствието на Бога редом до херувимите и серафимите, това е нещо невероятно, това е много силно послание ако се замислим внимателно и успеем да го уловим.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.