In Memoriam – Антъни Тиселтън


от Радостин Марчев

На 9.2.23, на 86 годишна възраст е починал големият евангелски учен Антъни Тиселтън (1937-2023).

Антъни Чарлз Тиселтън получава богословското си образование в Кралския Колеж, Лондон, Университета в Шефийлд и Дърамския университет. Като ръкоположен свещеник от Англиканската църква той е представител в Генералния синод на общността и член на комисията по доктрина, богословско образование и групата за вяра и ред.

Тислетън е преподавал в богословските семинарии Фулър и Норт Парк, колежите Калвин и  Риджънт и университета в Утрехт, както и в няколко южнокорейски семинарии. Преподавателската му дейност обаче е свързана най-вече с английските университети Честър, Шефийлд, Нотингам и Дърам.   

Основните му съчинения са в областта на херменевтиката и нейната връзка с библейското тълкуване, но Тиселтън пише също така и библейски коментари – вкл. огромния коментар на 1 Коринтяни (близо 1500 стр.) както доктринални трактати.

По своите убеждения той е част от консервативното евнагелско крило на Англиканската църква.

Като име и творчество Тиселтън не е особено известен в България – доколкото зная у нас не е издавана нито една негова книга. Вероятно поне една от причините за това е, че се чете трудно дори от специалисти. Въпреки това в световното богословие той е известно име и неговият принос ще остане за след него.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.