Бог почита малките


от Мартин Лутер

„И внезапно заедно с ангела се намери множество небесно войнство, което хвалеше Бога, казвайки: Слава на Бога във висините, И на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение.“ (Лука 2:13-14)

Макар раждането на Христос почти да не било забелязано на земята то било високо почетено на небето – хиляди пъти повече. Представете си един единствен ангел да слезе от небето и да ви хвали заради това, което сте направили. Нямаше ли да предпочетете това пред почестите и прославата на целия свят? Можете да се чудите дали бихте издържали  презрението и унижението необходими, за да заслужите това. Но що за чест е това всички небесни ангели да не са в състояние да сдържат радостта си? Те се втурвали напред и направили така, че всички бедни овчари на полето да чуят тяхната проповед, хвала, песни и се радвали без мяра. Как би могла тази радост и чест във Витлеем – дори на всички земни царе – да се сравни с тази?

Забележете колко изобилно Бог почел хората, които били презрени от света. Тук виждаме, че Божиите очи са обърнати към ниските места, понеже Бог седи над ангелите и гледа към низините. Ангелите били изпратени, не принцове или хора облечени с власт, а по-скоро неучените овчари, най-низките хора на света. Не трябвало ли те да се обърнат към първосвещениците, високообразованите хора в Ерусалим, тези, които можели да кажат много за Бога и за ангелите? Не, тези, които били счетени за достойни да получат такава велика чест от небето били бедните овчари, които света не смятал за нищо. Бг напълно пренебрегва високите. Но Той се стреми да достигне до низките в света, за да бъде почетен в небето. Божиите очи са обърнати към низините. Така всичко, което вършим се оказва не там, накъдето Бог гледа.  

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.