Христовото раждане и Неговото царство


от Маритн Лутер

„А в ония дни излезе заповед от Кесаря Августа да се запише цялата вселена. Това беше първото записване откакто Квириний управляваше Сирия.” (Лука 2:1-2)

Интересно е, че Лука отбелязва, че това преброяване било първото. От време на време се провеждало ново преброяване, но данъците се събирали всяка година. Религиозните водачи предзивикали Исус за тези данъци в Матей 22:17. Когато Христос бил хванат те дори го обявили лъжливо, че кара хората да не плащат данъци на римляните. Евреите плащаи данъците си с нежелание и мразели налагането им и законите на римския император. Те казвали, че понеже са Божий народ не трябва да имат император. Спорели дали изобщо трябва да плащат данъци. Новъпреки това те трябвало да плащат понеже не можели да се защитят със сила. Те искали да въвлекат Исус в този спор и да Го предадат на римските власти. Така това преброяване не било нищо повече от едно обичайно и всеобщо задължение. Всяка година от всеки човек се изисквал данък.

Забележете колко внимателно подбира думите си Лука. Раждането на Христос се станало по време на управлението на цезаря Август и когато Квириний бил управител на Сирия – римската област, която по това време включвала Израел. Факта, че Исус бил роден по вереме на първото преброяване показвал, че царството Му не е политическо и управленеито Му над светските управници. Заедно със Своето семейство Той доброволно се покорил, на тези владетели.

Ако Христос искал да покаже, че ние не трябва да се покоряваме на никой друг Той би се родил преди преброяването. Времето на Христовото раждане, което било определено от Божия план и намерение, показва, че Той не желаел да управлява в този свят.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.