Да обичаме Бога за това, което е


oт Мартин Лутер

И Мария каза: – Величае душата ми Господа, И зарадва се духът ми в Господа Спасителя мой. Защото погледна милостиво на низкото положение на слугинята Си; И, ето, от сега ще ме облажават всичките родове.” (Лука 1:46-48)” (Лука 1:46-48)   

Мария била напълно уверена, че Бог е найният Спасител, макар че не можела да потвърди това чрез нещата, котио виждала или чувствала. Мария можела изцяло да се довери на Бога понеже Господ поставил тази вяра в нея.

В този стих Мария поставя нещата на правилното им място. Първо, тя нарича Бога Господ. След това Го нарича Спасител. След това тя изявява какво Бог е направил. Правейки това тя ни учи да обичаме и да хвалим Бога за това, което Той е. Тя ни показва правилното място, от което да започнем. Ние не трябва да започваме молитвите си с егоистични искания за това, което Бог може да направи за нас. Примерът на Мария ни учи да обичаме и да хвалим Бога поради Неговата доброта. Ние трябва да намираме радост и удоволствие в това Кой е Той. Това е един възвишен, чист и нежен начин да обичаме и да хвалим Бога. Той ни показва необикновения и деликатен дух на Мария.

За разлика от това някои хора са единствено паразити, винаги очакващи да получават нещо от Бога. Те не обичат и не хвалят Бога понеже Той е добър. Интересуват се само колко добър е Той към тях, доколко усещат Неговата доброта и колко добри неща получават от Него. В момента, в който Той скрие лицето Си и отдръпне Своята доброта оставяйки ги нещастни и в лишение те престават да Го хвалят и обичат. Те вече не хвалят добротата, която сега не могат да видят или почувстват. С това те доказват, че не се радват в Бога, техния Спасител. Те не обичат и не хвалят добротата, когото тя е скритра в Бога. Те имат много повече радост в своето спасение отколкото в Спасителя си, в дара вместо в Дарителя и в творението вместо в Твореца.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.