Бог може и желае


от Мартин Лутер

„И Мария каза: – Величае душата ми Господа, И зарадва се духът ми в Господа Спасителя мой. Защото погледна милостиво на низкото положение на слугинята Си; И, ето, от сега ще ме облажават всичките родове.” (Лука 1:46-48)

Мария хвали Бога заради Неговата сила, знание и готовност да извърши множество удивителни и велики дела. Тази хвалебна песен укрепва вярата ни, утешава смирените и ужасява всички властници по земята. Тя не я пее сама, а желаее и ние да пеем заедно с нея.

Великите дела извършени от Бога няма да ви носят утеха ако не вярвате, че Бог е спсобен да ги извърши. По-важно, вие трябва да вярвате, че Бог желае да ги извърши. Но вярата, че Той желае да ги извърши за другите, но не и за вас също е безполезна. Ако вярвате единствено това вие се поставяте извън границата на това, което Бог желае да извърши за вас. Така правят хората котио не се боят от Бога, ккато и тези със слаба вяра. Слабата вяра е изгубила надежда в Бога и, поради трудностите, е изпаднала в отчаяние.

Вярата, че Бог желае да помогне на другите, но не и на вас показва, че вярата ви е мъртва. Това е все едно да вярвате в приказки. Вие не трябва да се колебаете или да имате съмнения в Божието благоразположение към вас. Трябва да се учите уверено да вярвате, че Той може да върши велики неща за вас и че желае да ги направи. Такава вяра е жива и истинска. Тя ще се разпростре до всяка област на живота ви и ще ви промени. Ако сте властен човек тя ще ви накара да се боите. Ако сте малък тя ще ви даде утеха. Колкот по-властен сте толкова повече ще се боите. Колкото по-малък сте толкова повече утеха ще получавате.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.