Словото е Бог


от Мартин Лутер

В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог. То в начало беше у Бога. Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало.” (Йоан 1:103).

Йоан пише за величието и природата на нашия скъп Господ и Спасител Исус Христос по невероятен начин. Йоан казва, че Христос, в Божествената Си природа, е Словото на вечния Отец. Ако Словото е съществувало от вечността преди да е било създадено каквото и да е то трябва да следва, че това Слово е Бог. Лесно можем да изведем следното заключение: това, което е съществувало преди сътворението на света трябва да е Бог понеже единствено Създателят може да съществува отделно от творението. Всичко, което съществуа е или творение или Творец – или Бог или творение. Чрез Йоан Светия Дух казва, че „в началото беше Словото”. Поради тази причина ние никога не трябва да мислим за Словото като за нещо сътворено. Словото е вечно. Никой не може да отрече или да докаже неверността на заключението, че Словото е Бог.

Този текст казва, че Христос е Бог. На основата на този факт ние вярваме и знаем със сигурност, че Мария е родила нашия Госод и Спасител и че Той е истински Бог роден във вечността от Отца. Затова Той не може да бъде смятан за ангел. Вместо това Той е Господ и Създател на ангелите и всички други товрения. Както казва Павел: „Понеже в Него всичко бе създадено: това, което е небесно и земно, видимо и невидимо” (Колосяни 1:16).

Ние знаем, че Светото Писание  е Божието Слово и ще пребъде довека (1 Петър 1:25). Писанието ясно казва, че Словото е съществувало от началото и че Словото е направило всичко. Така следва, че вярващите не могат да имат друго мнение или да достигнат до заключение различно от това: Словото не е създадено или направено, а вече е съществувало от вечността.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.