Да вярваме в Триединния Бог


от Мартин Лутер

„В началото бе Словото, и Словото бше у Бога, и Словото бе Бог” (Йоан 1:1)

Следната илюстрация е прекалено проста, но прави малко по-лесно за разбиране раждането на Божия Син. Така както един човешки син получава своето тяло и цялото си битие от своя баща, така и Божия Син, роден от Отца, приема Божествената Си същност и природа от вечния Отец. Но тази или коя да е друга илюстрация никога не може удачно да опише как Божията слава може да бъде дадена на друг, така както Отец е дал цялата си Божествена същност на Своя Син. Един земен баща не може да даде цялото си същество на своя син. На това място сравнението се разпада.

Въпреки това доколкото говорим за Бога цялата Божия същност и природа премианват в Сина. Но Сина, Който остава в божеството заедно с Отца, е един Бог, заедно с Отца. По подобен начин и Светия Дуих има същата Божествена природа и слава като Отца и Сина.

Можете просто да вярвате на това. Без значение колко сте умен или интелигентен човешкият ум никога няма да е в състояние напълно да схване това. Ако човеката мъдрост можеше да го разбере намаше да има нужда Бог да го открива от небето или да го изявява чрез Светите Писания. Така можете да кажете: „Дори ако не мога напълно да разбера това аз вярвам и изповядвам, че има един вечен Бог в три различни лица. Светото Писание е Божие Слово и казва, че това е така. А аз ще живея поред каквото то казва.”

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.