Очаква ни награда


от Мартин Лутер

„Блажени сте, когато ви хулят и ви гонят, и говорят против вас лъжливо, всякакво зло заради Мене; радвайте се и веселете се, защото голяма е наградата ви на небесата,” (Матей 5:11-12)

Ако е невъзможно да получим Божията благодат освен чрез вяра в Христос защо Библията съдържа толкова текстове за Бог, Който възнаграждава хората за добрите дела, които са извършили? Тези текстове имат за цел да утешат хритияните. Когато ставате християнин вие намирате прошка както за миналите си грехове, така и за тези, които ежедневно вършите. Но вие трябва да работите усърдно и да пострадате много заради вашата вяра и кръщение. Исус казва ясно, че дяволът, светът и вашата грешна природа ще ви нападат от всяка посока и ще се опитват да ви накарат да се чувствате притиснати отвсякъде. Ако бъдете оставени в това положение без всякаква утеха вие ще се откажете и отчаяте и ще се кажете: „Кой иска да е християнин, да говори за Христос или да върши добри дела? Вижте какво се случва с християните. Светът ги тъпче, поваля и унижава. Той прилага върху тях всякакви жестоки измами. Накрая те губят своята чест, собственост и живот. Христос ги нарича безпомощни, скърбящи, гладуващи, кротки, отеготени и гонени! Това ли е всичко, което има да каже? Така ли ще продължава вечно без никаква промяна?”

На това място Хритос ни укрепява и утешава казвайки: „Вие сте деца на Бога. Той ще се погрижи за вас. Дори ако сега страдате в светаза това, че сте Божии деца нека това страдание да не ви плаши. Нека тези преживявания да не ви повалят или изтощават. Всеки от вас трябва да постоянства в работата си. Това е болезнено, но няма да ви причини истинска вреда. Небесното царство е ваше и вие ще бъдете богато възнаградени.”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.