Без страх от смъртта


от Мартин Лутер

И числото на годините на живота на Авраама, колкото живя, беше сто седемдесет и пет години. И Авраам издъхна, като умря в честита старост, стар и сит от дни; и прибра се при людете си.” (Битие 25:7-8)

Този текст ни учи, че смъртта на един Божий човек е достойна и ценна в Божиите очи. Тези отминаващи души не стартдат подобно на невярващите. Те просто спокойно си отиват.

Света мрази Божиите хора, гледа ги отвисоко и ги отхвърля. Макар смъртта им да изглежда тъжно, потискащо събитие за света, вярващите отдават живота си, сякаш преминават в един възстановяващ силите, спокоен сън. Когато лягат, за да умрат смъртта се спуска над тяхните умове и тела като освобождаваща дрямка. Житейските изпитания са ги научили да са смирени и в мир. Смъртта не ги ужасява. Те могат да кажат: „Господ мой и Бог мой, аз съм готов да умра ако това Ти се вижда угодно”. Но невряващите са обези от ужас и безпокойство дори при мисълта за неизбежната смърт.

Това трябва да е урок за нас. Той трябва да ни научи да се предаваме на Бога когато Той ни прозове от това нещастно съществуване. Ние трябва спокойно да кажем: „Не желая да живея дори миг повече от времето, което ми е определено. Господи Исусе, можеш да дойдеш за мен когато Ти е угодно”. Авраам, Божият човек, починал на преклонна възраст, след акто живял един дълъг и пълноценен жиовт. Но къде отишъл Авраам? Мойсей ни казва: „Прибра се при людете си”. Продължават ли да съществуват хората след този живот? Този текст ни казва ясно, че Авраам се е преселил от една група хора при друга, от едно място на друго. Той е забележително свидетелство за възкресението и за вечния живот.    

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.