На земята както и на небето – 7


Премахнете възкресението и губите целия Нов завет

В юдаизма от времето на вотрия храм възкресението е важно, но не толкова важно. Имало множество големи книги, които никога не повдигали този въпрос още по-малко пък търсели неговият отгоовр. Все още е трудно да кажем какво са мислели за това авторите на свитъците от Мъртво море. Освен отделни намеци като 2 Макавеи 7, възкресението е периферна тема. Но в ранното християнство възкресението се придвижва от периферията в центъра. Не е възможно да си представите мисълта на Павел без него. Не можете да си представите мисълта на Йоан без него, макар някои да опитвали. То е изключително важно за Климент и Игнатий, за Юстин и Ириней. То било един от основните въпроси ядосали езичниците в Лион през 177 и които ги накарали да убият неколцина християни, включително епископа предшестващ великия Ириней. Вярата в телесното възкресение била едно от двете централни неща, които езическият доктор Гален знаел за християните (другото било тяхната забележителна сексуална въздържаност). Отнемете историите за раждането на Исус и ще изгубите само няколко глави от Матей и Лука. Отнемете възкресението и ще изгубите целия Нов завет както и по-голямата част от отците от втори век.

Surprised by Hope 42–43

Бог наистина е станал цар на замята както и на небето

Накратко възкресението е представяно от евангелистите не като „щастлив край” след една твърде тъжна и мрачна история, а като събитието, което показва, че екзекуцията на Исус е нанесла смъртоносен удар на мрачните сили стоящи на пътя на Божия нов свят, Божието „царство” на могъща творческа и възтсановяваща любов пристигаща „на земята така както и на небето”.

Това е причината телесното възкресение да е от значение по начин, който не е оценяван дори от посветените хора, които твърдят, че вярват в него ако всичко, от което се интересуват е едно царство, което „не е от този свят”. Възкренеието е, от гледната точка на Марко, момента, в който Божието царсртво „идва в сила”. От гледната точка на Йоан то е началото на новото творение, нивото Битие. От гледната точка на Матей то поставя Исус на позицията, за която винаги е бил определен, праведния Господ на света изпращащ учениците Си (подобно на римски император изпращащ своите емисари, но с методи съответстващи на посланието) да призоват света да Го последва и да се научи как да бъде истински човечен. От гледната точка на Лука възклресението е момента когато Месията на Израел „влиза в славата Си”, така че „покаянието и прошката на греховете” сега може да бъде изявена на света като начин на живот или, като се изразяват Деяния, като Пътят.

Щом веднъж свържем заедно кръста и царството не е трудно да видим как възкресениерто пасва на тази велика събрана реалност. Именно възкреснението казва, че кръста е бил една победа, не поражение. То следователно заявява, че Бог наистина е станал цар на небето и на земята.

How God Became King 246

Възкресението детронира тези, чиято власт зависи от смъртта     

Поради ранната християнска вяра в Месията Исус ние откриваме много ранно развитие на вярата, че Исус е Господ и следователно цезарят не е. Още при Павел възкресението, както на Исус таки в бъдеще на Неговите хора, е основа за християнската позиция за вярност към различен цар, към различен Господ. Смъртта е последното оръжие на тиранина и идеята на възкресението, незавиисмо от множеството погрешни разбирания е, че смъртта е била победена. Възкресението никога не е било начин да улегнем и да получим уважение, фарисеите биха могли да ни кажат това. Гностиците са превеждали езикът на възкреснеието в някаква лична духовност и дуалистична космология както по този начин са го обръщали повече или по-малко в неговата противоположност, като по този начин избягвали преследването. Кой императопр прекарвал безсънни нощи тревожейки се дали поданиците му четат Евангелието на Тома? Възкреснеието винаги е имало склонност да носи неприятнмости и често го е правило.     

Surprised by Hope 50

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.