На земята както и на небето – 6


от Н Т Райт

Съмнения и ново разбиране

Историята на Тома в Йоан 20 служи както една притча. Тома, подобно на добър историк, иска да види и да пипне. Исус се явява пред очите му и го приканва да Го докосне, но Тома не прави това. Той надскача вида познание, което е възнамерявал да използва и се обръща към едно по-висше и по-богато познание. Ето как изглежда това според образа, който използвах преди за Израел и Червеното море, по думите на Easter Oratorio. Тома започва със съмнение:

Морето е твърде дълбоко. Небето е твърде  високо

Не мога да плувам

Не мога да летя

Трябва да остана тук

Трябва да остана тук

Тук, където зная

Как мога да зная

Тук където зная

Какво мога да зная.

След това Исус се явява и приканва Тома да види и да докосне. Изведнъж, новата, невероятна възможност се появява пред него:

Морето се раздели. Множествата на фараона –

Изчезнаха, и съмнение, и страх, и гордост –

Вече не ни плашат.  Ние трябва

Да преминем на другата страна.

Небето се покланя. С наранени ръце

Нашият заточен Бог, нашия Господ на срама

Пред нас; жив, дишащ, стоящ,

Словото е близо и ни призовава по име.

Ново познание за съмняващия се ум,

Ново зрение за слепите очи

Нова вяра за скептика

Нова надежда, чрез която сега вярата знае.

И с това Томас приема дълбоко дъх и изведнъж съединява историоята и вярата. „Господ мой”, казва тй, „и Бог мой”.

Това не е някакво аисторично твърдение. „Господа”, за Когото говорим е именно Този, Който се явява кулминацията на историята на Израел и Този, Който поставя началото на новата история.

Нито пък това е антинаучно твърдение. Светът на новото творение е точно света на новото творение. Като такъв той е отворен за и всъщност копнее за човешки дела – не такива, които го манипулират с магически трикове  или го изкривяват, сякаш самият свят е сам по себе си божествен, а дела на настойници.

Surprised by Hope 70–71

Уникалното възкресено тяло на Исус

Най-доброто обяснение дотук за появата на християнството е, че Исус действително се е появил, не като пребит, кървящ оцелял, не като призразк (историите са много ясни относно това), а като жив, притежаващ тяло човек.

Но тялото било донякъде различно. В това отношение евангелските истории не приличат на нищо друго. Както се изрази един водещ учен, изглежда сякаш авторите на евнагелията се опитват да изразят нещо, за което им липсва речник. Възкръсналото тяло на Исус притежавало много от същите качества, които имало и обикновеното човешко тяло (можело да говори, да яде и пие, да бъде докоснато и т.н.), но имало и други.  То можело да се появява и да изчезва и да приемнава през заключени врати. Нищо в еврейската литератрура или въображение не подготвяло хората за подобен портрет. Ако евангелките автори бяха измислили нещо, така че да пасне на общоприетите разбирания, те със сигруност биха описали Исус светещ като звезда. Според Данаил 12:3 (много влиятелен пасаж в еврейското мислене от онова време) това бил начина, по който верните ще се явят при възклресението. Но не и Исус. Неговото тяло изглеждало променено по начин, за който не съществували нито прецедент нито пророчество и за който не е останал втори подобен пример.

Подобно объркване винаги е неприятно от научна гледна точка. Науката с право изучава феномени, които могат да бъдат повторени в лабораторни условия. Но не и историята. Историците изследват неща случили се веднъж и само веднъж. Дори ако имат частични паралели, всяко историческо събитие е уникално. И историческият аргумент е напълно ясен. Да повторим: доколкото можем да кажем най-доброто обяснение защо християнството се е появило след насилствената смърт на Исус е, че Той наистина е бил физически жив три дена по-късно в променено тяло.

Simply Christian 113

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.