На земята както и на небето – 5


от Н. Т. Райт

Църква на мисията чрез мисия на надеждата

Обещанието на новото творение не е и не може да бъде единствено относно укрепване на идеите ни за живот след смъртта. То е свързано с мисията на църквата. В средите, в които се движа се говори много за „мисионерска църква”, следвайки един доклад с такова заглавие, който приканва съвременната църква да вижда мисията не като нещо допълнително, нещо, което може да бъде правено ако намерим време от останалите си задължения, а като една централна и формираща динамика на този живот. Но за да означава това, което трябва да означава ние трябва да променим и своите идеи за самата мисия. Не е добре да се връщаме обратно към уморения разделен свят където някои хора вярват в споделянето на благата вест в смисъла на спасяване на души за една безвременна вечност, а други вярват в мисията в смисъла на работа за справедливсот, мир и надежда в настоящия свят. Подобно разделение няма нищо общо с Исус и с Новия завет, но има много общо с тихото заробване на мнозина християни (както консервативни така и радикални) на платоническата просвещенска идеология. Щом веднъж схванем правилно възкресението можем да вършим правилно и мисията. Ако желаем да имаме мисонерска църква ние трябва да имаме мисия на надеждата. И ако това  е изнадващо ние трябва да привикнем към него.

Surprised by Hope 193–94

Святост в новия свят създаден от Възкресението

Посланието на Възкресение е, че Божия нов свят в бил разкрит в Исус Христос и сега вие сте поканени да се присъедините към него. И точно понеже възкресението е било и е телесно, макар и с едно променено тяло, силата на Възкресение да проемня и изцелява настоящия свят трябва да бъде приложена както на едно макрониво, прилагайки благовестието към големите световни проблеми – и ако съветският комунизиъм и апартейда не спадат към тях аз не зная какво можем да включим – и към дребните детайли от ежедневния ни живот. Християнската святост не се състои в опити, доколкото ни стига силата, да бъдем добри, а в това да се научим да живеем в един нов свят създаден от Възкресението, новия свят, в който ние публично влизаме при своето кръщение. В света има много неща, за  които не можем да сторим нищо освен да се молим. Но има една част от света, една част от физическата реалност, за която можем да направим нещо и това е творението, което всеки от нас нарича „мен”. Личната и глобалната святост са свързани. Тези, които са пробудени за едната може да открият, че са призовани да се събудят и за другата.

Surprised by Hope 252–53

Да започнем от настоящето за Божието бъдеще

Смисълът на възкресението е, че настоящия телесен живот не е лишен от стойност само защото трябва да умрем. Бог ще го възкреси за нов живот. Това, което правите с тялото си в настоящето е от значение понеже Бог е предвидил велико бъдеще за него. И ако това се отнася до етиката то със сигурност се отнася и до разнообразните неща, които Божиите хора са призовани да праавят. Това, което правим в настояето – рисуването, проповядването, пеенето, шиенето, моленето, преподаването, изграждането на болници, копаенето на кладенци, участието в кампании за справедливост, писането на стихове, грижата за нуждаещите се, обичането на ближния като себе си – ще останат за Божието бъдеще. Тези дейности не са просто начин да направим настоящия живот не толкова животински, малко по-поносим, до деня, в който ще го напуснем (както един химн погрешно говори за това: “Until that day when all the blest to endless rest are called away”). Те са част от това, което можем да наречем градене за Божието царство.      

Surprised by Hope 193

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.