Обща декларация за войната в Украйна


Ние, членовете на Европейския съвет на епископските конференции (CCEE) и на Конференцията на европейските църкви (CEC), събрали се в Братислава за нашата годишна среща, призоваваме националните водачи и международната общност да направят всичко по силите си, за да спрат настоящата война, която погубва животи и причинява неописуеми страдания.

Сърцето на християнската вяра е мир и примирение, показани чрез живота на Исус Христос: „Исус никога не е подкрепял насилие или нетолерантност. Той открито осъди използването на сила с цел властване над други” (Fratelli Tutti 238). Неговото състрадание към страдащите беше в центъра на мисията Му: „Когато видя множествата смили се над тях понеже бяха отрудени и пръснати” (Матей 9:36).

Религията не може да бъде използвана като оправдание за тази война. Всички религии, и ние като християни, сме обединени в осъждането на руската агресия, престъпленията извършвани срщеу украинския народ и богохулството на изполаването на религията в този контекст. Бивайки свидетели на огромните страдания на хората, които живеят в Украйна както и на тези, които бягат от нея, ние призоваване религозните и политическите водачи да се ангажират със сериозен диалог и да осигурят траен мир.  Благодарни сме за огромната работа извършена от църквите и НПО както и от местните и държавните власти в близки и далечни до Украйна страни, които посрещат хората изоставили домовете си и бягащи от войната.  Ние също така оценяваме гласа на тези руснаци, които смело протестират против инвазията и сме солидарни с тях в тяхната борба. Призоваваме към продълажване на всички носещи живот усилия, които свидетелстват за Христовата любов към нашите ближни.  Продължаваме да се молим за дарът на мира и призоваваме всички християни да се присъединят към нас в тази молитва и да удвоят усилията си за утвърждаване стойността на живота и активно търсене на примирение.

21 март 2022, Братислава

https://www.ceceurope.org/wp-content/uploads/2022/03/CEC-CCEE-Joint-Declaration-EN.pdf?fbclid=IwAR0kFzvalQdJrCfHuVgZGYikomdBtk9v30lhDOGFjfdnEGIZfO-_v4SAZmw

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.