Бог използва слаби хора


от Мартин Лутер

„И местните жители го запитаха за жена му; а той рече: Сестра ми е; защото се боеше да каже: Жена ми е, като си думаше: Да не би местните жители да ме убият поради Ревека; понеже тя беше красива на глед.” (Битие 26:7)

Богословите спорят дали Исаак е съгрешил когато е излъгал, че Ревека е негова сестра. В слабостта си той си мислел: „Ще кажа, че ми е сестра защото в противен случай ще ме убият.” Това звучи почти като: „Давай. Вземи жена ми и я опозори стига аз да остана невредим. Ако каже, че ми е съпруга ти ще решиш, че не можеш да я имаш освен ако не ме убиеш.” Не е ли това глупаво, детинско и недостойно отношение за такъв важен човек? Не трябвало ли той да каже: „Тя ми е жена. Не ме е грижа дали ще ме убиеш или не?” Но текста казва, че Исаак се страхувал. Какъв срам някой толкова важен колкото бил той да се бои от смъртта!

Тази истрия е написана, за утеши Божите хора. Тя показва колко милостив и добър всъщност е Бог. Макар ние да сме грешни и слаби Господ ще е търпелив със слабостите ни дотогава докато страним от хората, които отричат, мразят или проклинат Бога. Не желая да  извинявам нашите предшественици във вярата както правят някои. Утешително е да научим, че дори добрите хора в Библията понякога се подхлъзват и грешат. Не смятам, че тези техни действия са добри. По подобен начин аз не извинявам Петър за това, че предал Исус. Не извинявам апостолите заради това, че изоставили Исус или за глупавите неща, които извършили. Сред малкото стадо на Исус има някои бедни, нещастни и слаби души. Исус е цар на слабите както и на силните. Той мрази горделивите и се противи на упоритите. Той наказва лицемерите и прекалено самоуверените. Но Той не желае да обезкуражи или да пречупи тези, които са уплашени, тъжни или угнетени. Той няма да угаси замъждял фитил (Исая 42:3).   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.