Да се молим искрено


от Мартин Лутер

„И когато се молите, не бивайте като лицемерите; защото те обичат да се молят стоящи по синагогите и по ъглите на улиците, за да ги виждат човеците; истина ви казвам: Те са получили вече своята награда. А ти, когато се молиш, влез във вътрешната си стаичка, и като си затвориш вратата, помоли се на своя Отец, Който е в тайно; и Отец ти, Който вижда в тайно, ще ти въздаде [на яве].” (Матей 6:5-6)

В този текст Исус подчертава, че нашите молитви трябва да са искрени. Христос ни учи да се молим правилно, така че молитвите ни да не бъдат лицемерни. Вместо да седим на кръстовищата рецитирайки дълги молитви по-удачно би било да се молим у дома си когато сме сами. Най-вече Христос иска да ни покаже ясно, че ние трябва да се осовободим от лоши мотиви. Не трябва да се молим, за да получим признание или нещо от другите.

Това не означава, че никога не трябва да се молим публично. Християните не са ограничени до определени места където те могат или не могат да се молят. Местата, като ъглите на улиците, пазарите, откритите пространства и църквите, със сигурност са неподходящи за молитва. Можем да се молим навсякъде. Но когато се молим не трябва да правим това за показ, за да получим признание или полза. Христос не е отрекъл свиренето с тръба или биенето на кабана, за да се привлече вниамнието при добър повод. Но Той изключва нечистите мотиви в молитвата когато ясно казва: „за да бъдете виждани от хората”.

Затварянето в тайна стая и заключената врата не са задължителни изисквания за молитва. Въпреки това ние може да пожелаем да сме сами, за да излеем нуждите и желанията си пред Бог с думи и жестове, които не бихме се чувствали удобно ако другите чуят и видят. Макар че можем да се молим без думи в сърцата си, думите и жестовете могат да разпалят духа. Затова нека целият ни живот да бъде посветен на Бога – разпространявайки Словото Му и хвалейки Неговото царство. Всичко, което правим трябва да се основава на искрена молитва.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.