Какво е BibleProject? и има ли той почва у нас?


от Радостин Марчев

Изследванията показват, че всяко следващо поколение възприема информацията все повече визуално, чрез образи, и все по-трудно чрез слушане или четене. Този процес на пренастройка не е непознат. В историческа перспектива нещо подобно се е случило след изобретяването на печатната преса, масовото разпространение на литература и увеличаване грамотността на населението. В резултат на това хората са преминали от устна към писмена култура като това е довело до сериозни промени в начина, по който възприемат информацията и дори по който работи мозъкът.

Сами по себе си подобни процеси не са нито добри нито лоши – те са естествено следствие от развитието на човешката цивилизация. Те обаче носят след себе си сериозни последици.

BibleProject е иновативно, съвременно начинание, което си поставя за цел да помогне на християните да четат и разбират Библията в контекста на тези съвременни тенденци. Той е роден от сътрудничеството на Тим Маки и Джон Колинс и в основата му стои идеята за представяне на библейското послание чрез визулни истории. От 2014 г. двете кратки филмчета, които те създват са последвани от стотици други споделящи по творчески и ангажиращ начин най-великото послание, което света е чувал. Тимът сътрудници също се е разраснал значително. 

Но BibleProject съвсем не просто поредното анимиране на популярни библейски истории.

Първо, той не се опитва да достигне до детска или дори тийнейджърска аудитория, а нивото на посланието му е сериозно и задълбочено въпреки приятния начин, по който се възприема.

Второ, хората, които стоят зад него много съзнателно инвестират сериозни библейски познания в своята работа. Тим, единият от основателите на проекта, е професор в Западната семинария (Портланд, САЩ), дългогодишен поучаващ пастир и доктор в областта на семитските езици и библеистиката. Още един от борда на директорите, Гари Брешеарс, също е професор по систематично богословие.

Трето, предлаганите материали включват и ключови за християнството понятия като двата завета, различните видове литература в Библията и характерните им особености и т.н.

Дори това да не бие на очи под повърхността на BibleProject се крие много сериозна библейска грамотност.

Четвърто, всичко това е предавано посредством последните достижения в областта на комуникацията и човешкото въприятие. Съвсем неслучайно един от членовете на екипа е доктор по невронаука.

Най-хубавото от всичко това е, че BibleProject е напълно безплатен. Неговият сайт предлага свободно всички материали. Той е също така и многоезичен и, благодарение на Влади Райчинов, който е редактор на екипа по локализация на български език, първите преводи вече са факт. С течение на времето техният брой ще расте.

Можете да разгледате сайта на BibleProject на адрес https://bibleproject.com/. На него можете да изберете български език, да инсталиратe приложение за мобилния си телефон и да се абонирате, за да получавате съобщения за нови материали в електронната си поща.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.