Бог е наше прибежище


от Мартин Лутер

„Молитва на Божия човек Моисей. Господи, Ти си бил нам обиталище из род в род,” (Псалм 90:1)

Мойсей започва своя псалм с утешителни думи за хората, които се боят от смъртта. Заради страха си те са се научили да уповават на Божията милост. Щастливи са, че имат живот. Признават, че са грешници и не пренебрегват греховете си нито ги отхвърлят с насмешка. Те са готови да се учат и желаят да бъдат утешени. Когато бях монах и стигах до този псалм често ми се налагаше да оставя Библията. Не разбирах острите в думи, които следваха този стих. По онова време аз не разбирах, че той не е предназначен за тези, които вече са уплашени от греховете си. Мойсей говори най-вече на безразличните и арогантни множества хора, които не ги е грижа за Божия гняв, приближаваща смърт или собственото им нещастие.

Погледнете заглавието на псалма и ще видите, че той е наречен молитва. Най-важното условие за една истинска, искрена молитва е твърдо да вярваме във вечния живот и че Бог е милостив. Единствено понеже Бог е милостив ние можем да сме сигурни, че Господ ще ни опази от вечната смърт. Ако това не беше вярно защо Мойсей нарича Бог наше обиталище? Следователно тези думи ни уверяват, че Бог може да ни даде вечен живот.

Макар Мойсей да е съзнавал греховете си и Божия гняв той се осмелява да каже: „Господи, макар справедливо да ни се гневиш поради греховете ни Ти все пак никога не ни изоставяш. Винаги Си пазил тези, които са Ти верни независимо от греховете ни. Продължаваш да Си обиталище и сигурен пристан за тези, които, чрез Теб, очакват вечен живот.” Най-важното условие замолитва е твърдо да се държим за Бога и да вярваме, че Той е милостив и състрадателен – Един, Който иска да ни помогне.  

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.