Главенството на мъжа и насилието над жените: свързани ли са те по някакъв начин? – 4


от Радостин Марчев

Нека да се опитам да обобщя какво казахме – както и какво не казахме.

1. Полевите изследвания откриват силна корелация между патриархалното разбиране за отношенията между половете и домашното насилие над жени.

2. Въпреки твърденията за обратното т. нар. комплементарно виждане за отношенията между половете е форма на патриархат.

3. Макар голяма част от църквите да отказват проучавания имаме емпирични данни, че насилието над жени е широко разпространено в поне някои комплементарни деноминации. Това изглежда потвърждава връзката между (1) и (2) въпреки постоянните твърдения на комплементарите, че тяхното виждане всъщност намалява насилието над жени. В настоящия момент необходимостта да докажат това пада върху тях.

Но това все още не е цялата картина.

4. Насилие над жени съществува и в егалитарни църковни общности и редица емпирични проверки потвърждават това (например сред британските методисти и англикани). Данните все още не са достатъчни, но изглежда нивата са близки до тези в по-широкото общество, в което те съществуват.

5. Предстои да видим дали по-нататъшната информация ще покаже, че нивата на насилие в комплементарните църковни общности са по-високи от тези в егалитарните. Данни за това, доколкото ми е известно, все още няма.     

6. Дори да съществува корелация между домашното насилие и комплементарнто богословие това в никакъв случай не означава, че трябва да виждаме всеки човек, който изповядва подобно богословие като потенциален или дори реален насилник. Комплементарното виждане, също както егалитарното, осъжда домашното насилие – и това е направено ясно в множество официални документи. Когато последното все пак се случва на него трябва да се гледа като на девиация, а не като на очаквана норма.

7.  Църквата би трябвало да намери адекватни начини да отговори на реалния проблем с домашно насилие. Отказът от участие в проучвания, които да покажат истинските му нива или твърденията, че „нашето” богословие намалява насилието не са такива. Още по-притеснително е системното потулване на случаи на насилие, за да не би това да нанесе петно на църквата. Последното, волно или неволно, създава среда благоприятстваща още по-голямо насилие.

8. Църквата трябва да е готова да се конфронтира с домашното насилие в различните му форми. Както видяхме в част 1 това включва повече от просто физическо насилие. За съжаление все още се чуват християнски гласове, които твърдят, че напр. психологическия тормоз не следва да се счита за насилие понеже с него често се спекулира. Това е само един от примерите на виждания, които съвсем не липсват и у нас.  

9. Конкретно в България доколкото ми е известно реални данни за нивото на домашно насилие в църквите реално липсват. Личните ми впечатления са, че проблемът съществува и съвсем не е безобиден, но анекдотичните разкази не са добър индикатор за точни оценки. Мога само да се надявам, че някой (организация, личност,…) ще се захване с подобна неблагодарна дейност.

10. В основата на всеки християнски подход и разглеждане на проблема трябва да стои виждането за Божието благовестие. То със сигурност ще включва осъзнаването, че всеки човек (мъж и жена) е създаден по Божий образ и по този начин безкрайно ценен – някой за когото Бог е дал Своя живот и платил с кръвта Си. Нещо повече – всяка жертва е наша сестра (или брат), спрямо които ние е заповядано да постъпваме така както Бог е постъпил към нас. Накрая доброто име на църквата не е самоцел. Одобрението трябва да бъде търсено преди всичко от Бога, а не от човеци. Когато двете неща са разменени могат да се случат страшни неща.  

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.