Източника на благословенията


от Мартин Лутер

„И възвърна всичкия имот, върна и брата си Лота с имота му, както и жените и людете.” (Битие 14:16)  

Лот и роднините му били заловени и отведени от враговете, но Авраам го освободил. След като претърпял голямо поражение Лот получил обратно земята и притежанията си поради усилията на Авраам. Това било много повече отколкото той можел да се надява. По подобен начин хората в този свят днес получават добрини поради християните, които живеят вярно на земята. Затова ние трябва да сме насърчени и утешени виждайки Божиите благословения. Те показват, че църквата все още живее на земята и че Божите хора, макар и малцина на брой, не са напълно изчезнали. Заради християните Бог показва  Своята доброта на всеки в света.

Невярващите правят точно обратното. Те мислят, че са отговорни за благословенията, които получават, приписвайки всичко на своята мъдрост и усилия. В тяхната погрешна вяра в себе си те се предават на удоволствия, опивайки се подобно на хората от Содом. Накрая те ще получат наказанието, което заслужават, а Божите хора ще бъдат на сигурно място под Неговата закрила.

Освен това този текст ни казва, че посветените християни винаги ще страдат в света. Живота им ще бъде пълен с трудности, но точно те ще им помогнат да станат по-свети и по-праведни. Във всичко, дори в проблемите и трудностите: „Бог действа за добро на тези, който Го обичат, тези, които е призовал” (Рил. 8:28). Страданието убива грешната природа, укрепява вярата и позволява на дарбите на Светия Дух да се умножат.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.