Да правим каквото можем


от Мартин Лутер

„И казаха на Ревека думите на по-стария й син Исав; затова тя прати да повикат по-младия й син Якова, и му рече: Виж, брат ти Исав се утешава относно тебе, че ще те убие. Сега прочее, синко, послушай думите ми: стани, та бягай при брата ми Лавана в Харан,” (Битие 27:42-43)     

Ребека показала мъдростта си като отпратила Яков, за да избегне той гнева на Исав. Тя не изпитвала Бога казвайки: „Този, който те е благословил ще се погрижи за теб,” и не се задоволила с това. Можем да сме сигурни, че това, което Бог желае действително ще се случи, но Той използва хора и неща, а да  осъществи каквото желае. Ребека вярвала, че поклонението на Бога и благословението дадено на Яков ще бъдат опазени. Затова тя използвала това, което Господ й давал, намирайки начин Яков да избегне гнева.

Хората, които вярват, че Бог ще се погрижи за всичко и не смятат за важно да използват това, което имат под ръка трябва внимателно да обмислят този пример. Такива хора понякога не предприемат никакво действие понеже смятат, че ако нещо трябва да се случи то ще се случи с или без тяхната помощ. Те дори се излагат на излишни опасности и очакват Бог да ги пази поради обещанията Си.

Но подобни мисли са греховни понеже Бог желае вие да употребявате това, което имате и да използвате възможностите по най-добрият начин. Той желае да осъществява волята Си чрез вас. Например, Той ви е дала баща и майка, макар да е можел да ви създаде и да ви храни и без тях. Това означава, че в ежедневния си живот вие имате отговорността да работите. Вие орете, сеете и жънете, но Бог дава резултата. Ако престанете да давате мляко на едно бебе понеже смятате, че то може да живее и без храна ако така му е писано, тогава лъжете себе си и съгрешавате. Бог е дал майчините гърди, за да бъдат бебетата нахранени. Той лесно би могъл да храни бебетата и без мляко ако беше избрал да постъпи така. Но Бог е пожелал вие да използвате ресурсите, които ви е дал.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.