Източника на живота


от Мартин Лутер

„Затова Исус им рече: Истина, истина ви казвам, ако не ядете плътта на Човешкия Син, и не пиете кръвта Му, нямате живот в себе си.” (Йоан 6:53)

Без значение какво казва някой този текст е ясен. Ако Исус беше формулирал фразата по този начин: „Който яде от плътта Ми има живот”  някой можеше да го предизвика казвайки: „Тези, които не ядат също ще се спасят”. Някои негодници също казват: “Вашето учение е вярно, но и нашето е такова. Господ не е искал да изключва други пътища”. Те измислят множество начини да получат вечен живот, включително молитви към светиите, почитане на дева Мария или живот в манастир. Но никой от тези начини не може да донесе вечен живот. Всички те са неприемливи. Погледнете въпроса от различен ъгъл. Ако аз кажех: „Витенбергската бира утолява жаждата. Анабергсдката бира прави същото,” тогава аз не изключвам други видове бира. Но ще е много по-различно ако кажа: „Ако не пиете витенбергска бира никоя друга бира няма да утоли жаждата ви”. О същия начин тук Исус не говори утвърдително, а изключва всичко останало като казва: „Ако не ядете плътта на Човешкия Син и не пиете кръвта Му нямате живот в себе си”. Ако презираме плътта Му нищо друго няма да ни помогне. Мога да призовавам св. Мария или св. Петър, но те няма да са в състояние да ми помогнат. За това не може да става и дума. Накратко, всички други пътища са отхвърлени.

Живота, благодатта и спасението идват при нас единствено чрез вяра, а не чрез добри дела. Те стават наши чрез вярване и чрез ядене и пиене на тялото и кръвта на Христос.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.