Прощавайте и ще ви се прощава


от Мартин Лутер

„Защото, ако вие простите на човеците съгрешенията им, то и небесният ви Отец ще прости на вас. Но ако вие не простите на човеците съгрешенията им, то и вашият Отец няма да прости вашите съгрешения.” (Матей 6:14-15)

Някои хора се чудят защо Христос добавя подобно условие в Господната молитва: „Ако вие простите на хората прегрешенията им и вашият Отец ще прости вашите прегрешения”. Няма подобни условия в останалата част от тази молитва. Той не казва: „Дай ни днес ежедневния хляб както и ние даваме на децата си”. Или „Избави ни от лукавия както и ние се опитваме да помагаме на другите”. Никоя друга част от молитвата не е свързана с условие освен тази. Можем да останем с впечатлението, че заслужаваме прошката на греховете си като прощаваме на другите хора. Какво означава това отнесено към учението, че прошката греховете идва само чрез Христос и се приема чрез вяра?

Исус изказва молитвата по начин, по който Божията прошка е свързана с нашата собствена готовност да прощаваме на другите, за да направи взаимната любов християнско задължение. Ние винаги трябва да прощаваме на другите. След вярата в Христос любовта и прошката трябва да са най-голямата ни грижа. Не трябва да нараняваме другите. Вместо това трябва да си напомняме да им прощаваме дори когато те са ни причинили страдание, както често се случва в този живот. Ако не желаем да простим можем да сме сигурни, че и самите ние няма да получим прошка. Ако сме пълни с огорчение и враждебност молитвата ни ще бъде провалена и всичките ни молби отхвърлени. Ние трябва да установим една здрава и устойчива връзка на любов с другите християни, която да ни държи заедно. Когато се явяваме пред Бога в молитва не трябва да сме разделени на множество враждуващи групи, а да сме водени от любов, приемащи различните мнения и пазещи единството.    

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.