Когато лудостта тръгне по улиците


от Радостин Марчев

През последните месеци много съзнателно отказах да взема отношение в спора за и против ваксините – тема, която очевидно се превърна в национален проблем в повече от едно отношение. Струва ми се обаче, че той се явява просто симптом на няколко по-дълбинни проблема, който нерядко „косят” и от двете страни на барикадата.

Първо, това е забележителната неграмотност на голяма част от българите да боравят с информация. Една част от това е изграждане на мнение по чисто анекдотичен начин – видях това (частен случай, от който се правят генерални изводи) или някой ми каза (без особен интерес кой е този някой и може ли да „казва”). По-притеснителното за мен обаче е неумението да се прави насочено търсене по дадена тема, при което човек едновременно се запознава с различните мнения и аргументите свързани с тях и прави преценка на надеждността на източниците, които ги представят. Прекият резултат от това неумение е гордото шестване на най-различни фалшиви новини – една от друга по-безумни. Повечето от тях могат да се „уловят” сравнително лесно (как става това съм писал още преди години ТУК). Вместо това обаче те се разпространяват безкритично и генерират небивал трафик.

Второ, средностатистическият българин е доведен до състояние, в което вярва, че е разбира от почти всичко и е в състояние сам да си състави обективно и вярно мнение по всеки въпрос. Така станалият популярен лозунг „Всеки сам си преценя” се изпълнява съвсем буквално – икономисти нищят вирусологията, юристи се занимават с генетика и т.н. – при това с убеждение, че мнението им тежи не по-малко от всяко друго.

Трето, хора с практически всички политически окраски са яхнали предизборния популизъм (и в продължение на години преди това просто популизъм) и говорят това, което хората искат да чуят вместо истината, която знаят и трябва да кажат. Оказва се, че популярността и одобрението на тълпата се смятат за по-висша ценност от добруването на същите тези хора, пред които политиците претендират, че поемат отговорност. Резултатът е хаос, в който буквално се изпълняват пророческите думи „Истината падна на площада, И правотата не може да влезе” (Исая 59:14).

Да се дават рецепти е трудно – и вероятно аз не съм човекът, който може да прави това, но не мога да се сдържа да не споделя поне две неща:

Първо, в българското образование спешно трябва да залегне обучение свързано с проверка на информация. Фалшивите новини са епидемия, често са разпространявани напълно целенасочено и понякога съвсем буквално отнемат животи. Редица страни вече са направили това, но у нас, доколкото ми е известно, липсва дори идея за нещо подобно. Докато не започнем сериозно и отговорно да обучаваме гражданите на опасностите свързани с безпрецедентния достъп до информация характерен за съвремието ни по-големи или по-малки групи хора периодично и сравнително лесно ще бъдат довеждани – и дори държани за сравнително продължителни периоди от време – в състояние на деструктивна истерия.

Второ, трябва да се намери начин да се възстанови осъзнаването на простичкия факт, че специалистите се наричат така защото в дадена област разбират несравнимо повече от обикновения лаик. Причината за това не е нито, че те са по-умни от останалите нито че материята е невъзможна за усвояване от другите хора. Не, причината е, че те са отделили време и са положили усилия да бъдат в крак с фактите и информацията в тази област – нещо, което другите не са направили. В този смисъл идеята, че всяко мнение тежи еднакво е пълна глупост. Мнението на един специалист изучавал даден проблем да кажем 20 години тежи повече от това на 1000 лаици прочели между 3 и 5 произволни статии в „гугъл”. Това със сигурност ще настъпи егото на доста хора, които смятат, че всеки може да си решава, но е крайно необходимо последователно и безкомпромисно да започне да им се казва, че говорят глупости и алтернативното мнение, че  2+2=5 няма право на съществуване наравно с конвенционалната математика.

Частен случай на това е решението да се обръщаме към няколко ексцентрични изключения в дадена научна област, които се противопоставят на иначе цялостния консенсус претендирайки, че се опираме на авторитети.    

Разбира се, науката не е свършена и в много случаи тя е правила грешки. Когато обаче това е ставало те не са били нито откривани нито поправяни от лаици, които се образоват от бг мама, а от други учени, които изучват фактите и се борят информирано и професионално с проблема. Казано по друг начин науката греши, но корекцията на тези грешки отново идват от страна на науката, не на неуките.  

Как точно може и трябва да бъде направено това при нашите условия ми е много трудно да кажа, но ако не се случи няма да видим светлина в тунела – пък ако ще да изберем и Луна за президент.   

Реклама

2 thoughts on “Когато лудостта тръгне по улиците

  1. Да видим дали иде реч за авто- или фейсбук цензура. Затова ще го постна и тук:
    „Обобщението ,че обществото се дели в черно-бяло на патентовали истината „професионалисти“ и неуки говеда попиващи фейк новини е елементарно и граничи с евгениката. Твърдението „2+2=5“ не е научно. От твърденето му ,обикновено не произлизат живото- и свободо-застрашаващи последствия за другите. Когато заредиш 5 патрона в револвера и играеш на руска рулетка 2+2 може да е 0. За това не ти трябва „експертиза“. Имаш си логика. В медицинската наука ,далеч не всичко е толкова консесусно (макар така да се представя от медиите) и полирано. Знаем как се „валидират“ от рецензентите статиите в научните списания. Науката отдавна не е онази чист порив на откривателство ,нито трепетно откриване на вселенските закони постановени от Създателя ,нито клуб на човеколюбци. Днес тя е силно политизирана ,корумпирана и зависима от медиите ,банкстерите ,политиците и военните. „Експертността“ ,дотолкова е превзета от НПО-та ,съсловия и частни интереси ,че всеки здравомислещ човек е длъжен да се съмнява в това което тя му пробутва за чиста монета. Това е ,което го прави зрял човек – не сляпото доверие.
    В исторически план медицинската наука многократно е показвала ,че се ръководи не от хуманни пориви ,а от печалбите си. Доказателствата са на всяка крачка. Десетки хиляди (консервативно число) са убити или осакатени от нея с експериментални лекарства и терапии ,включително ваксини. „Експертите“ влизат в роля и ни обясняват ,че черното е бяло.Историята на биг фарма пращи от откровени измами ,шантаж ,потулване и лъготене под държавна закрила. Сметката я плащаме всички. Затова „интелектуалниченето“ за самоконтролиращата се ,морално неукорима и хуманна „експертиза“ е най-малкото странно ,след като тя е изцяло превзета.
    Става въпрос за свобода ,не за експертиза. Всеки може да намери повечето от източниците които ползват и експертите в споровете си. Въпроса е за свободата. Да бъдеш оставен да избираш и да носиш сам отговорността за изборите които правиш. Това е което глобалиската адженда отрича на хората. Затова и тези които мислят извън телевизора си ,са и по площадите.“

  2. Работата е там , че в определена област от знанието, в която някои човеци имат претенциите да са специалисти , знанието не зависи от субекта , а от обекта и колко Той иска да Ти открие и колко потенциал Ти е дал да видиш. Дали 20 или 200 години си чел , къде по- дебели , къде по-тънки книги няма да те направи повече от папагал , повтарящ това което на други е открил или по – лошо ако имаш качества и амбиции , но чудото не се случва – задължително ереси!!
    А бащата на лъжата , той това му е основната задача – чрез падналата човешка природа да твори лъжи във всяка област на знанието. Бих казал , че българинът е по -скоро здравословно предпазлив към манипулации и лъжи а не глупав и кълвящ на всичко , но начина по който живеем пък , отлично доказва действието на закона за сеенето и жътвата!/Галат. 6:8/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.