Да вършим светските неща


от Мартин Лутер

Тогава Авраам взе овци и говеда и ги даде на Авимелеха, та двамата сключиха договор помежду си….Затова той наименува онова място Вирсавее, защото там се заклеха двамата.” (Битие 21:27-31)

Авраам сключил договор с цар Авимелех. Тази случка не трябва да бъде виждана като изцяло светска и незначителна. Вместо това ние трябва да обърнем внимание какво направил Авраам понеже това може да ни донесе утеха. Някои християни смятат, че християните не трябва да се занимават със светски неща. Но тази история се противопоставя на такива объркани виждания. Бог не е създал църквата, за да премахне семейството или държавното управление. Той желае църквата да ги подкрепя. Това е причината, поради която Авраам, бащата на обещанието и царят на всички земни царе, не отказал да се закълне и да сключи светски договор с този цар.

Никой не трябва да използва християнството като извинение да не върши светска работа или да не заема обществена длъжност както правят някои религиозни хора. По този начин те просто се опитват да избягнат служението на другите хора. Но избягвайки това те пренебрегват божията заповед да обичат Него и другите хора. Накрая те ще получат каквото заслужават за лицемерното си поведение.

Ние трябва внимателно да мислим върху божия закон и примера на Авраам. Авраам не се занимавал само с религиозни неща. Той бил божий пророк, но също така се занимавал и с въпроси свързани с управлението и със собственото си семейство. Така и ние се нуждаем от управници в света както и в църквата. Църквата няма правото да премахне семейните и управленческите структури. Вместо това тя трябва да утвърждава и подкрепя тези институции.   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.