Трудно за разбиране


от Мартин Лутер

И казаха: Не е ли този Исус, Иосифовият син, Чиито баща и майка ние познаваме? Как казва Той сега: Аз съм слязъл от небето?” (Йоан 6:42)

Този текст ни показва, че израилтяните се оплаквали от учението на Исус. Те мислели, че е невероятно, глупаво и обидно за Него да твърди, че е слязъл от небето и може да дава вечен живот. Все пак те знаели кой е баща Му, Йосиф и майка Му, Мария. Оплаквали се понеже смятали, че Той или казва невероятна лъжа или е пълен глупак. Защо се опитвал Той да ги убеди, че е слязъл от небето, когато родителите Му живеели в Капернаум?

Йоан записал това като предупреждение за всеки. Когато става дума за божието Слово и за това как Бог се отнася към нас не трябва да се чудим дали го разбираме или не. Вместо това трябва веднага да си кажем: „Аз не питам дали разбирам това. Всичко което трябва да зная е дали то е божие Слово или не. Ако е такова това е достатъчно.” Често съм ви предупреждавал да не спорите за високи, духовни неща или да се опитвате да си ги обясните. Понеже веднага щом с опитате да ги обясните по начин, който разбирате вие се подхлъзвате и падате. Ориген и други църковни отци са преживели това. Те са направили грешката да се протягат твърде нависоко. Опитали се да смесят разума и светската мъдрост с учението на християнската вяра. Но тези учения надхвърлят разума ни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.