Най-важното в Библията


от Мартин Лутер

Знаеш заповедите: „Не убивай“; „Не кради“; „Не лъжесвидетелствувай“; „Почитай баща си и майка си“;“ (Лука 18:20)

Бог така е подредил нещата, че един християнин, който не е в състояние да чете Библията все още да може да научи десетте заповеди, Апостолската изповед и Господната молитва. Най-важното от Библията и всичко, което един християнин трябва да знае е обобщено в тези трите. Те са написани толкова кратко и ясно, че никой няма извинение. Никой не може да се оплаква, че са твърде много или прекалено трудни. Най-общо хората трябва да знаят само три неща, за да бъдат спасени.

Първо, те трябва да знаят какво трябва да правят и какво да не правят.

Второ, когато разберат, че не са способни да вършат добро или да се въздържат от злото със собствената си сила те трябва да разберат къде могат да намерят сила.

Трето, те трябва да разберат накъде трябва да гледат, за да получат сила.

Това е подобно на състоянието на болест. Отначало болният трябва да разбере каква е болестта му и какво може и не може да прави. След това той трябва  да разбере къде може да намери лекарството, което ще му даде здраве. Накрая, той трябва да пожелае това лекарство, да го получи или да намери някой, който да му го донесе. Така десетте заповеди учат хората да разбират своята болест. Те им помагат да разберат какво не могат да правят или да не правят. След това Апостолската изповед им показва къде могат да намерят лекарство – благодатта – което да им помогне да станат верни, така че да могат да пазят заповедите. Апостолската изповед показва, че Бог и Неговата благодат са ни предложени в Христос. Накрая, Господната молитва ни учи как да желаем и да получаваме всичко това чрез праведна и смирена молитва. По този начин те ще получат лекарство и ще бъдат спасени.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.