Да молим за прошка


 от Мартин Лутер

„И ето що е осъждението: светлината дойде на света, и човеците обикнаха тъмнината повече от светлината, защото делата им бяха зли.” (Йоан 3:19)

Представете си, че сте собственик на дом, в който има нещо повредено. Вие се ядосвате, но скоро откривате, че „никой” не е направил това. Макар никой да не признава вредата остава и ви създава неудобство. След време един слуга е хванат докато уврежда собственост, но той продължава да отрича, че направил това. Ако си беше признал вие лесно бихте му простили.

Дяволът и смъртта са довели този „никой” на света. Днес хората са толкава зли и пълни с грехове, че поставят собствената си злина на раменете на другите хора. Ако бяха признали греха си те биха намерили прошка и биха открили, че Бог е милостив. Бог няма да ни откаже нищо стига да пропълзим до кръста Му. Но ние не правим това и при това натрупваме седем други гряха върху първия.  Да, ние увеличаваме греховете си безкрайно и отвъд всякаква бройка!

Дяволът прави същото. Той отрича всичко и от един грях създава  множество други. Ако едно дете каже: „Татко, сбърках. Прости ми,” то ще намери прошка. Но детето упорито казва не и отказва да признае каквато и да е вина. Към греха и вече стореното зло то добавя лъжа. Още веднъж от единия грях произлизат много други. От друга страна ако признае греха си и каже: “Аз го направих,” то ще остане в светлината и ще бъде като ангел.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.