In memoriam: д-р Антъни Крос


от Радостин Марчев

Преди няколко години на една богословска конференция се оказах в дискусионна група обсъждаща една току що направена презентация. Един от участниците, доста пълен, вече не млад мъж очевидно беше имал тежък полет – той се беше облегнал изкривен на стената и шумно похъркваше. Колкото и неудобна да изглеждаше позата му обаче тя явно имаше ефект – на следващата сесия той беше видимо освежен, извини се за несъзнателното си отнасяне и се включи с няколко много удачни бележки. След сесията го попитах за  подробности относно нещо, което беше казал и той любезно ме препрати към допълнителна литература.

Това беше единствената ми и много кратка среща с д-р Антъни Крос, който научих, че вчера е отишъл при Бога след продължително боледуване.

Антъни Крос е английски баптистки богослов, специализирал в областта на историческото богословие и традицията на свободните баптистки църкви. Той получава бакалавърски степен от университета в Бристол, магистърска от Кардиф и защитава докторат в Кийл. След това д-р Крос пастирува в две църкви и преподава в Института Роедхамптън и Оксфорд. Той е член на Центъра за баптистка история и наследство в колежа Риджънт Парк, Оксфоед и става негов втори директор в периода 2009-12. От 2009 до 2012 е редактор консултант на християнското издателство Патерностер. От октомври 2012 е супервайзор на докторските програми към IBTS, Amsterdam.

Втория том от поредицата

Д-р Крос не е особено известно име, но работата му е много интересна. Може да се каже, че той е главният двигател зад настоящото преоткриване на европейските баптисти на сакраменталните аспекти на своята собствена ранна баптистка традиция. Макар самата тема може да изглежда табу за голяма част от българските баптисти това е до голяма степен под американско влияние и подобно отношение по никакъв начин не е исторически оправдано. Именно в това отношение работата на д-р Крос е особено ценна. Освен множеството статии по темата той е автор на Baptism and the Baptists: Theology and Practice in Twentieth-Century Britain и Recovering the Evangelical Sacrament, които се фокусират върху практиката на кръщението. Заедно с това той е редактор на пет томна поредица Baptist Sacramentalism: Studies in Baptist History and Thought, от която до този момент са публикувани първите 3 (т. 4 и 5 се очаква да излязат през 2021 и 22) от‎ Pickwick Publications. Самият аз съм чел само части от тях, но впечатленията ми са, че те предлагат един нужен баланс – без значение дали всички тези ще издържат проверката на времето.

Повече информация за д-р Антъни Крос и неговото творчество може да се намери на следния адрес.

  

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.