Проповядаване фокусирано върху Христос


от Радостин Марчев

Току що „Динаик консулт” издадоха  книгата на Брайът Чапел „Проповядване фокусирано върху Христос”.

Авторът е защитил докторат по богословие към Университета в Южен Илинойс и е служил като пастир, президент на Богословската семинария Ковенант и преподавател в семинариите Ковенант, Кнокс, Реформираната семинария и Богословското училище Тринити.

За хората, които се интересуват от Омилетика и ползват английски език заглавието би трябвало да е познато. То отдавна и напълно заслужено си е спечелила място сред литературата в областта. Досега текста е преминал през 3 ревизии и няколко издания (последното от 2018 г.) и се е утвърдил като ценно омилетично пособие. (Самият аз все още не съм имал възможност да прегледам българския превод и да видя по кое издание е правен, макар че ако съдя по корицата, с която излиза е второто.)

В подхода на Чапел към проповядването се открояват две страни. Първо, под проповядване той разбира експозиционно проповядване – т.е. проповед, която започва с текст от Библията, който след това разяснява. Заслужава да подчертаем обаче, че неговата дефиниция за експоционно проповядване е доста по-широка и нюансирана от много други, които ненужно и неоправдано стесняват определението за проповядване. Второ, авторът подчертава, че проповядването трябва да се фокусира върху и да сочи към Христос – оттам и името на книгата. Едва ли някой проповедник би отрекъл това, но реалността показва, че на практика доста проповеди в нашите църкви не са фокусирани върху Христос. Така, че макар и превърнало се нещо като омилетично клише, това е нещо, което според мен трябва да продължаваме постоянно да си напомняме.

Една от най-силните страни на книгата на Чапел е, че тя много полезно разглежда двойното движение, което трябва да характеризира всяка една проповед. Първото движение включва нейните компоненти на литературно ниво – въведение, изложение, заключение. Всеки от тях е необходим, за да бъде проповедта издържана. Аторът обръща специално внимание на началото и края – две части често пренебрегвани от проповедниците, желаещи колкото е възможно по-бързо да достигнат до същинската част – и то за голяма тяхна вреда.

Второто движение в една проповед е от обяснение към приложение, което също е много важно, за да бъде тя смислена и полезна. Дълго теоретично изложение, което е откъснато от практически живот и което слушателите нямат никаква представа как да приложат на практика едва ли ще им донесе голяма полза. И обратно, практични съвети, които не са подкрепени с и основани на Писанието лесно могат да се превърнат в чисто човешка мъдрост маскирана като Божие слово.

Към тези две части Чапел добавя още два допълнителни компонента важни за всяка проповед – примерите, които подкрепят изложените идеи и преходите между отделните части, които осигуряват плавно и естествено развитие на една проповед. Отново, неговите съвети са практични и полезни. Трябва да добавя и необходими тъй като много проповедници пренебрегват сериозното им обмисляне смятайки ги за сравнително маловажни.

Самият аз попаднах на книгата на Брайън Чапел преди няколко години когато ми се наложи да преподавам инцидентен курс по Омилетика. Докато използвах възможността да попълня донякъде пренебрегваните си познания по литературата върху предмета „Проповядване фокусирано върху Христос” беше едно от най-приятните ми открития.  

За България където материалите по Омилетиока са сравнително малко, а добрите такива още по-малко, това издание е чудесен подарък за всички проповедници. Мога само да се надявам, че повече хора ще извлекат полза от него.   

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.