Страх и радост


от Мартин Лутер

„Служете на Господа със страх и радвайте се с трепет” (Псалм 2:11)

Когато бях младеж мразех този стих понеже не исках да слушам, че трябва да се страхувам от Бога. Не разбирах, че страхът винаги трябва да е съпътстван с радост и надежда. Не разбирах разликата между това, което ние правим и това, което Христос прави за нас. Всичко, което ние вършим е покварено, точно както цялото творение е развалено. Затова не трябва да ставаме прекалено самоуверени. Трябва да се страхуваме от Божия съд. Но това, което Бог прави за нас е свято и съвършено и ние трябва да се прилепваме към Неговата милост.

Затова ние трябва да се боим от Бога по начин, който не изключва напълно радостта. Тя трябва да бъде истинска радост – радост, която не може да бъде заключена и скрита в сърцата ни. Когато истински вярваме, че сме били примирени с Бога заради Христос на лицата ни ще грее усмивка, очите ни ще блестят и устните ни ще пеят хвалебна песен. Светия Дух ни казва да служим на небесния цар с вътрешна и външна радост, съпътствана от почит. Ако последната липсва ние ставаме прекалено самоуверени. Ще започнем да се държим като животни и да потъваме в страстни човешки удоволствия. Ако  внимаваме да не станем самоуверени то и Бог няма да се почувства засегнат от нашата радост. Всъщност Той се засяга повече от тъгата и изисква от нас радост. Затова на хората, които тъжали било забранено да принасят жертви и приносите в Малахия не били приемливи пред Бога (Мал. 2:13). Ние трябва да смесваме радостта със страх и страха с надежда.

Този псалм ни предупреждава да не ставаме нито горди нито унили. Бог не желае да бъдем паднали в калта нито да се издигаме в облаците. Той иска да сме някъде по средата.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.