История на църквата 10-7


от Евсевий Кесарийски

Глава 7

Копие от писмото, с което императорът заповядва управниците на църквите да бъдат освободени от всякакви политически задължения

1.  „Поздрав на теб, наш най-почтен Аулине. Понеже от много обстоятелства се вижда, че когато бива презирана религията, в която се състои най-голямата почит към най-святата небесна Сила, обществените дела са поставени под голяма заплаха, но когато е законово приета и пазена тя води до най-голямо благополучие на Римското име и забележителен успех на всички човешки дела, чрез Божието благоразположение – видя ми се добре, най-почтени Аулине, хората, които изпълняват тази служба с подобаваща чистота и с непрестанно спазване на закона, за поклонение на божествената религия, да получат компенсация за своя труд.

2. Затова волята ми е в поверената ти провинция в католическата църква, над която предстоява Касилиан тези, които служат на тази свята религия и които обичайно са наричани свещеници да бъдат напълно освободени от всички обществени задължения, така че да не би поради някаква грешка или богохулно пренебрежение да бъдат отвлечени от служението подобаващо на Бога, но да се посветят без всякаква пречка на собствения си закон. Понеже изглежда, че когато те показват най-голяма почит към Бога най-големи са ползите и за държавата. Сбогом, наш най-почтени и възлюбени Аулине.”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.