История на църквата 10-6


от Евсевий Кесарийски

Глава 6

Копие от имперското писмо, с което се дават пари на църквите

1. „Константин Август до Касилиан, епископ Картагенски. Тъй като нашата воля е нещо да бъде дадено на всички провинции в Африка, Нимидия и Мавритания на някои служители на легитимната и най-свята католическа религия, за да покриват своите разходи аз писах до Урсий, прочутия финансов министър на Африка и го насочих да отдели средства, за да плати на твоя твърдост 3000 фола.

2. Затова, когато получиш споменатата сума заповядай тя да бъде разпределена сред гореспоменатите според инструкциите, които са ти изпратени от Хосий.

3. Но ако намериш, че нещо недостига за изпълнението на моето намерение  за всички поискай без да се колебаеш от Хераклеид, нашият ковчежник, колкото намериш за необходимо. Понеже когато беше тук аз му заповядах ако твоя твърдост поиска от него пари той да ги даде без бавене.

4. И тъй като научих, че някои хора с неспокоен ум желаят да отвърнат народа от най-святата и католическа църква посредством срамни подкупи то знай, че съм заповядал на Анулин, проконсул и патриций, викар на префектите когато те бяха събрани, че те трябва да внимават не само на другите неща, но и на това и че не трябва да пренебрегват подобно нещо когато то се случи. Затова ако видиш, че някои хора продължават в тази лудост без да се бавиш иди при гореспоменатите съдии и изложи въпроса пред тях, така че да могат да ги поправят както съм им заповядал когато бяха при мен. Божествеността на великия Бог да те пази за много години.”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.