Как да върнем Америка обратно при Бога?


от Радостин Марчев

Taking America Back for God: Christian Nationalism in the United States на Andrew L. Whitehead и Samuel L. Perry (Oxford University Press) е статистически анализ на нещо, което авторите наричат „християнски национализъм” и неговото влияние върху начина по който гласуват голяма част от американците.

Подходът на Уайтхед и Пери е да разглеждат християнският национализъм като специфичен фактор, отделен от останалите – нещо, което много други статистици не правят. Това им дава възможност да отчетат неговото специфично влияние. Именно в това отношение е техният най-голям принос, който изважда на повърхността няколко много интересни тенденции.

Първата от тях е, че християнският национализъм не се припокрива с „белите евангелски американски християни”. Разбира се, очевидно е, че двете категории са тясно свързани и че белите евангелски християни са много по-склонии от останалите граждани да бъдат християнски националисти. Въпреки това се оказва, че има значително малцинство бели евангелски християни, които не са християнски националисти както и че има доста християнски националисти, които не са бели евангелски християни.

Второ, авторите всъщност отчитат ясна обратно-пропорционална връзка между нивото на християнско посвещение (измервано чрез редовно четене на Библията, молитва и посещение на църква) и християнският национализъм. На практика това означава, че колкото по-посветени са дадени християни толкова по-голяма е вероятността те да имат по-топло отношение към емигрантите, мюсюлманите, междурасовите бракове и осиновявани и правата на нехристияните в Америка. Единствената област, в която това не важи е свързана със сексуалността и семейството. Това е нещо, което се твърдеше през последните няколко години, но поне аз за първи път срещам сериозна статистическа обосновка.

Трето, анализът на християнският национализъм показва, че той до голяма степен не е свързан с християнски морал. В основата му стоят много повече стремеж към власт и запазване на определени привилегии. Нещо повече, според християнският национализъм целта оправдава средствата – нещо, което добре обяснява безусловната подкрепа на политически личности, които очевидно са твърде далеч от християнският морал.

Както показва името й книгата е написана конкретно за Америка и всички данни и анализи са свързани със САЩ. Въпреки това личното ми впечатление е, че едно поне в някои отношения подобно явление доста ясно се наблюдава и у нас. Опита да се яхнат религиозните общности чрез християнски лозунги и език (а и плашила) става все по-ясен при всяка изборна кампания. А редица религиозни водачи откликват доста позитивно. Така че вероятно човек би могъл да извлече нещо съвсем практично то подобно статистическо изследване.

1 thought on “Как да върнем Америка обратно при Бога?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.