Да открием истинския Бог


от Мартин Лутер

„Като се представяха за мъдри, те глупееха, и славата на нетленния Бог размениха срещу подобие на образ на смъртен човек, на птици, на четвероноги и на гадини.” (Римляни 1:22-23)

Човешкият разум не може напълно правилно да схване Бога. Разумът знае, че има Бог, но не може да разбере кой бог е истинският. Точно това се случило с еврейските водачи докато Христос бил на земята. Йоан Кръстител ясно им казал, че Хрисотс е дошъл. Те знаели, че Той живее сред тях и ходи сред хората. Но те не били в състояние да опрделят точно кой човек е той. Почти никой от тях не повярвал, че Исус от Назарет бил Христос.

По подобен начин човешкият разум си играе на сляпа баба с Бога. Разумът винаги прави глупави грешки и продължава да пропуска целта. Той нарича бог нещо, което всъщност не е Бог и не може точно да различи истинския Бог. Ако разумът нямаше каквато и да е увереност за Божието съществуване той не би го търсел. Ако знаеше точно кой е Бог той не би смятал нещо друго за бог. Разумът просто решава нещо, нарича го бог и отдава Божествена почит на собствената си концепция за бога. Но правейки това той пропуска истинския Бог и вместо него намира дявола – или своята идея за бога, която е управлявана от дявола.

Съществува голяма разлика между знанието, че има Бог и знанието кой е този Бог. Цялото творение ни учи, че има Бог. Това вече е написано на всяко сърце. Но само Светия Дух може да ни научи Кой е Бог.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.