Да се молим с увереност


от Мартин Лутер

И Аз ви казвам: Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори.” (Лука 11:9)

Добрата молитва, която Бог чува има две изисквания. Първо тя трябва да взема под внимание Божието обещание, че Той ни слуша. Напомняйки Му Неговото обещание ние се осмеляваме да се молим с увереност. Понеже ако Бог не ни казал да се молим и ако не е обещавал да ни чува тогава дори ако всички хора се молят заедно те не биха могли да получат отговор дори за най-дребното нещо.

Така никой не получава нещо от Бога поради качеството на своята молитва, а единствено поради Божията доброта. Бог предварва всички наши молби и желания. Със Своето обещание Той ни подтиква да се молим и да искаме тези неща, така че да се научим колко много Той се грижи за нас. Той се грижи за нас толкова, че е готов да ни даде дори повече отколкото сме готови да искаме или да получим. Понеже предлага толкова много ние трябва да се молим с увереност.

Второ, ние не трябва да се съмняваме в това, което добрият и верен Бог е обещал да направи. Той е обещал да чува молитвите ни – да, Той дори ни заповядва да се молим. Той  е обещал това, така че да можем твърдо да вярваме, че молитвите ни ще получат отговор. Както казва Христос: „Каквото и да поискате в молитва вярвайте, че сте го получили и ще ви бъде” (Марк 11:24; виж още Матей 21:22). Христос също казва: „Искайте и ще ви се даде; търсете и ще получите; хлопайте и ще ви се отвори” (Лука 11:9-10). Доверявайки се на тези обещания и покорявайки се на тези заповеди ние можем да се молим с увереност.

1 thought on “Да се молим с увереност

  1. Друго доказателство в подкрепа на тази теза е Йоан 14:14, казано от самия Бог!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.