Странници чужда земя


от Мартин Лутер

„Тогава Господ каза на Аврама: Излез от отечеството си, измежду рода си и из бащиния си дом, та иди в земята, която ще ти покажа.” (Битие 12:1)

Трябва да се възхищаваме на Авраам понеже той позволил на Бога да го укорява. Макар да се боял от Божия гняв той признал, че се е покланял на идоли и не е вярвал на Бога. След това той тръгнал на път без да знае къде отива. Авраам оставил родината си, която познавал, за да търси една непозната и чужда земя. Макар вярата да му казвала, че ще стигне там външния изглед правел това несигурно. Всъщност според Библията той никога не получил постоянно място в нея където да живее. Дори Давид хвали този начин на живот използвайки го за пример когато казва:

Защото съм странен при Тебе И пришелец, както всичките мои бащи.” (Псалм 39:12).

Някой може да каже: „Какво?” Не е ли бил Давид цар? Не е ли бил Авраам твърде богат човек, въпреки че се придвижвал от място на място?” Макар всичко това да е вярно Давид и Авраам нямали много понеже се отнасяли към притежанията си сякаш те не били техни. Както казва Павел, тези, които използват светските неща нека да живеят сякаш „не са предадени на него” (1 Кор. 7:31). Верните винаги живеят по този начин. Те се грижат за своя дом и семейство, участват в обществото и управлението, отглеждат деца и се занимават със земеделие, търговия и индустрия. В същото време те осъзнават, че подобно на своите предшественици, те са временни странници в една чужда земя. Този свят е просто една странноприемница, която те скоро ще напуснат. Понеже знаят това те не допускат да се привържат прекалено към нещата от този свят. Те се грижат за физическите си нужди с лявата ръка докато десницата е протегната към вечния им дом.   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.