Да се борим срещу греха


от Мартин Лутер

„Защото плътта силно желае противното на Духа, а Духът противното на плътта; понеже те се противят едно на друго, за да не можете да правите това, което искате.“ (Галатяни 5:17)  

Като вярващи вие можете да бъдете дълбоко утешени от учението на Павел. Вие имате едновременно грешна природа и Духа в същото тяло по такъв начин, че Духа царува и грешната природа е подчинена. Правдата царува, а греха служи. Не всеки познава това учение. Ако смятате, че вярващите трябва да са напълно безгрешни и въпреки това се чувствате дълбоко грешен ще бъдете покосен от тъга и отчаяние. Който разпознава и използва това учение ще открие, че дори най-лошото работи за наше добро. Понеже когато грешената природа ви подтиква към грях вие ще имате сила да търсите прошка на греховете чрез Христос. Вие ще искате да се хванете за правдата чрез вяра, на която иначе не бихте обърнали внимание или пожелали.

Християните трябва да помнят злото на тяхната грешна природа, така че да са насърчени и мотивирани да вярват в и да търсят Христос. При такава възможност християните стават умели артисти и чудни творци. Те могат да създадат радост от тъга, утеха от страх, праведност от грях и живот от смърт когато обуздават грешната си природа по този начин, правят я свой слуга и я подчиняват на Духа.

Ако съзнавате желанията на грешната природа не трябва да се отчайвате за вашето спасение. Макар да съзнавате тези желания вие няма да им се поддавате. Колкото повече растете в Христос толкова повече ще чувствате този конфликт. Гняв или сексуални желания може все още да се надигат във вас, но вие не трябва да им позволявате да ви владеят. Грехът може да надига желанията си, но вие не трябва да им се поддавате.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.