Покажи ни Отца


от Мартин Лутер

„Исус му казва: Толкова време съм с вас и не познаваш ли Ме Филипе? Който е видял Мене, видял е Отца; как казваш ти: Покажи ми Отца?“ (Йоан 14:9)

Трябва да внимаваме много да не разделяме Христос от Бога. Тук Филип правил точно това. Той пренебрегнал Христос и търсел Бога в небето. Той мислел: „Чух Христос да ми говори. Но как да знам какво мисли за мен или какво е решил за мен небесния Бог?“ Какво друго е това ако не неверие и тайно отричане от Бога? Трябвало Христос да поправи Филип, за да го върне от подобни погрешни мисли. Той казал: „Филипе, защо се опитваш да разделиш Отец от Мен? С мислите си ти се изкачваш до облаците и ме оставяш на земята да говоря безполезно. Не у ли какво казвам? Който е видял Мен видял е и Отец. Не вярваш ли, че Аз съм в Отца и че Отец е в Мен?“

Това са любящи и все пак сериозни думи от Господа, понеже Той не одобрява ние да се лутаме наоколо в несигурност. Христос иска силно да се свържем с Него и Неговото слово, така че да не търсим Бога на друго място освен в Него.

Един посветен монах на име Антоний забелязал, че някои от младите и неопитни монаси искали да бъдат мъдри и да разберат Божиите тайни и всичко останало. Но Антоний предупредил братята си, че ако видя някой да се изкачва на небето и стъпи с единия с крак на него той веднага ще бутне този човек обратно на земята. Понеже ако вдигне и другия си крак на небето той ще падне по-лошо. Това са удачни думи за хората, които искат да спекулират с високи въпроси. Тези хора биха желали да пробият дупка в небето, да гледат през нея и да видят Самия Бог и всичко, което Той прави. Междувременно те пренебрегват Христос. Трябва да се пазим от идеи, които отиват отвъд Божието слово и разделят Христос от Бога.   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.