Не можем да се хвалим


от Мартин Лутер

„Защото, кой те прави да се отличаваш от другиго? И що имаш, което да не си получил? Но ако си го получил, защо се хвалиш, като че не си го получил?“ (1 Коринтяни 4:7)

Бог е любящ и благ по природа. Затова Той не престава да ни дава изобилни дарове. Дава ни домове и семейства, здрави тела, мъдрост, умения и таланти както и познание за Писанията. За съжаление ние не можем да се въздържим да не си приписваме заслугите за тези дарове и да не се хвалим с тях. Без божиите дарове живота ни би бил нещастен. Но дори и с божиите дарове ние пак сме нещастни понеже все още изпитваме последствията от първородния грях. Цялата човека раса е напълно засегната от първородния грях. Невярващите не разбират сериозността на това и затова действат, сякаш то е без значение.

Ние виждаме този проблем не само в себе си, но и в другите хора. Ние се хвалим с материалните си притежания, макар те да са най-малоценните сред божиите изобилни дарове. Затова богатите, без значение дали са благородници, търговци или фермери, смятат другите хора за вредители. Съществуват и по-големи злоупотреби с по-важните дарове както мъдрост и справедливост. Фактът, че Бог дава Своите дарове на всеки води до следния проблем: Бог не може да одобри хвалбата, ние не можем да се въздържим да не се хвалим.

Така света съгрешавал преди потопа. От потомството на Каин произлезли някои от най-надарените и умни хора на света. Но в божиите очи те били твърде зли понеже били пълни с гордост относно даровете, които Бог им бил дал. Те презирали Бога, Който им дал тези дарове. Света не разбира защо това е погрешно и не осъжда подобно поведение. Но Бог го съди.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.