Да обичаме ближния


от Мартин Лутер

Защото целият закон се изпълнява в една дума, сиреч, в тая „Да обичаш ближния си както себе си„“ (Галатяни 5:14)

След като чул и приел истинското учение за вярата апостол Павел сериозно наставлява християните да вършат искрени добри дела. Причината за това е, че остатъци от греха се намират и в оправданите. Те се противят на вярата и ни отдалечават от вършенето на добри дела. Човешкият разум и грешната природа се противят на Духа във вярващите и контролира невярващите. Разумът е естествено склонен да лицемерие и суеверие. Той иска да измери Бога според собствените си мисли вместо според Неговото Слово. Той върши делата, които сам желае с по-голямо желание отколкото божиите заповеди. Поради тази причина верните учители трябва да учат и да насочват хората към истинска любов и истински добри дела точно както ги учат и да вярват.

Никой не трябва да мисли, че истински разбира заповедта: „Обичай ближния си“. Тя наистина е много кратка и много лесно що се отнася до думите, които я съставят. Но къде са учителите и учениците, които действително я практикуват в живота си? Тези думи „Служете един на друг с любов“ и „Обичай ближния като себе си“ са вечни думи. Никой не може да мисли, да подтиква и да ги практикува достатъчно.

Забележително е, че съвестта на вярващите веднага се обажда ако се провалят в нещо тривиално. Но същите тези хора не усещат нищо когато пренебрегват любовта и когато сърцата им не са достатъчно искрени и любящи към ближните им. За съжаление това се случва ежедневно. Причината е, че те не ценят божията заповед толкова колкото собствените си суеверия.  

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.