История на църквата 10 – 2


от Евсевий Кесарийски

Глава 2

Възстановяването на църквите

1. Тогава всички били освободени от потисничеството на тираните и от предишните злини един по един начин, а друг по друг и признали, че защитника на благочестивите е единствения истински Бог. Но особено ние, които поставяме надеждите си в божия Христос имаме неизказана радост и едно вдъхновено щастие разцъфна във всички нас когато видяхме всяко място, което доскоро беше опустошено от нечестията на тираните да се възражда сякаш изцелявайки се от дълга и тежка болест и храмове отново да се издигат от техните основи на огромна височина и да приемат слава много по-голяма от старите, които бяха разрушени.

2. Върховният владетел също ни показа още повече божията щедрост потвърждавайки заповедите издадени относно християните. От страна на императора бяха изпратени лични писма до епископите с почести и парични дарове. Няма да е неудачно да включим тези документи, преведени от римски на гръцки език на удачно място в тази книга сякаш са свети скрижали, за да могат те да останат като един паметник за всички след нас.

Глава 3

Посвещенията на всяко място

1. След това можело да се види гледка желана от всички нас: празненства за посвещения в градовете и освещаване на новопостроени молитвени домове, епископите се събирали, чужденци идвали отдалеч, взаимна любов се показвала между хората, членовете на Христовото тяло били обединени в пълна хармония.

2. Тогава се изпълнили пророческите думи, които тайнствено предсказвали какво ще се случи: „кост с кост и става със става” (Езек. 37:7) и това, което било обявено тайнствено във вдъхновения текст.

3. Имало една енергия на божия Дух достигаща до всички членове, една душа във всички, същата ревност във вярата и един хвалебен химн от всички в прослава на Бога. Да, и съвършени служби се извършвали от прелатите, свещените обичаи се тачели и великите правила на църквата се спазвали с пеенето на псалми и с четене на дадените ни от Бога думи, със следването на божествени и тайнствени служби и с раздаване на тайнствените символи на страстите на Спасителя.

4. В същото време хора на всякаква възраст, мъже и жени, с цялата сила на ума си отдавали слава на Бога, авторът на техните блага, в молитва и благодарение, с радостни ум и душа. И всеки от присъстващите епископи, според, най-добрите си способности, произнасяли хвалебствени речи допълвайки блясъка на събранието.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.